Gisteren schreven we nog over het wetsvoorstel van Vlaams Belang en N-VA om Vlaamse of Waalse kandidaten voor het Eurovisie Songfestival te laten voorstellen als respectievelijk een ‘Vlaamse’ dan wel een ‘Waalse’ afvaardiging. Wim Schamp, reclamejongen, liet vandaag in de Gazet Van Antwerpen duidelijk verstaan dat hij voor zo’n idee niet gewonnen is. Uiteraard was het lezen tussen de regels door, maar zijn aversie jegens al wat nationalistisch oogt van ver of van dichtbij, kwam wel sterk naar de voorgrond.

GVA ging op zoek naar het succes van de Russische oudjes die getipt worden om dit jaar het Eurovisie Songfestival te winnen. Daarbij stelde de krant enkele vragen aan ‘trendwatchers’ zoals dat dan heet. En uiteraard komt een krant als GVA dan uit bij de heer Schamp. Zijn uitspraak omtrent het fenomeen van het succes van oudjes luidt: “Het succes van die baboesjka’s heeft alles te maken met de hang naar traditionalisme in de Oost-Europese landen en de heimwee naar Moedertje Rusland.”

‘Traditionalisme’ is natuurlijk de brave variant van de term ‘nationalisme’. Maar dat kon Schamp natuurlijk niet over de lippen krijgen. Het zou te sterk afsteken tegen wat in feite de bedoeling is van zijn betoog. Alles wat neigt naar volkseigen zaken, zoals het optreden en vooral de klederdracht van de Russische bomma’s, moet worden gemeden. Op een lepe manier wil hij dit verkocht krijgen aan de brave burger. Nationalisme, hier dus vertaald naar traditionalisme, is vies en mag niet bestaan in de visie van de Schamps van deze wereld.

Het verbaast dan ook niet dat Schamp het volgende zegt over het nietszeggende lied van Iris (uitgesproken als het Engelse ‘aajris’ uiteraard) waar geen enkele link naar Vlaanderen of de Vlaamse folklore in terug te vinden is: “Ik heb gekeken, en ik vond dat onze inzending Iris qua zang en lied met kop en schouders boven de rest uitstak.” Meteen moest ik bij dit alles denken aan het succes van enkele jaren gelden waarbij Urban Trad, met een traditioneel getint ‘folklied’, de tweede plaats wist te behalen op het Eurovisie Songfestival.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

3 reacties op “Traditie is maar iets vies, aldus reclamejongen Wim Schamp”

  1. Enkele jaren geleden was Wim Schamp een pak duidelijker wat betreft zijn haatdragendheid tegenover al wat identiteitsbewust is: hij leidde de campagne van de tweetalige lijst in Overijse in 2006 en toen T.A.K. protesteerde tegen de persconferentie met een notoir FDF-lid aan de kandidatentafel beschuldigde hij hen ervan kleinzonen van collaborateurs te zijn.

  2. Jonas Naeyaert

    Traditionalisme is de brave variant van nationalisme? Hoe kom je daar op, Bert? :p

  3. Laat mij raden, lady gaga en bijpassende outfit is volgens deze liberale traditiehater een voorbeeld van hoe de muziekwereld er vandaag moet uitzien. Bah, die “boze en nazistische” Europese traditie toch.

Trending

%d bloggers liken dit: