N-VA en Vlaams Belang dienen samen resolutie in: Vlaamse kandidaat Eurovision voorstellen als ‘Vlaamse’ inzending

Gisteren mochten diegene die het wilden aanschouwen dat de Vlaamse inzending voor Eurosong de halve finale niet overleefde. De schitterende Russische inzending mag gelukkig wel doorgaan. Nu goed, smaken en kleuren verschillen. In België zit je natuurlijk met een communautaire oplossing zoals dat heet voor het inzenden van kandidaten voor dit liedjesfestival. Het ene jaar is er een Vlaamse inzending, het andere jaar een Waalse. Vlaams Belang en N-VA willen nu een verandering in deze geplogenheid en willen Vlaamse kandidaten ook werkelijk laten deelnemen als ‘Vlaamse’ inzending. Net zoals ze dat met de ‘Waalse’ inzendingen willen overigens.

Op dinsdag 22 mei stond in de commissie Media van het Vlaams Parlement een voorstel van resolutie geagendeerd betreffende de formele erkenning door de European Broadcasting Union (EBU) van de Vlaamse en de Franse Gemeenschap. Rechtstreekse aanleiding van dit voorstel van resolutie was het feit dat een groepje Vlamingen in 2010 in Oslo voor de Vlaamse inzending voor het Eurosongfestival Tom Dice gingen supporteren en daar moeilijkheden kregen. Ze hadden immers een Vlaamse leeuwenvlag mee en werden tegengehouden door de beveiliging. Ze kregen de keuze: de vlag afgeven of het gebouw verlaten.

Vooraf was er enige verwarring rond de status van deze resolutie aangezien hoofdindiener Karim Van Overmeire ondertussen lid is van de N-VA. Aangezien niemand bezwaar maakte kon mede-indiener Johan Deckmyn (Vlaams Belang) het voorstel van resolutie in commissie verdedigen. Deckmyn vroeg dan ook dat de Vlaamse regering er bij de EBU zou op aandringen om voortaan ook rekening te houden met het feit dat een Vlaamse inzending de Vlaamse deelstaat vertegenwoordigt en als dusdanig ook wordt aangekondigd en voorgesteld. Volgende week start de bespreking van dit eerste gezamenlijk N-VA-Vlaams Belang-voorstel in de commissie Media.

Voor het overige tonen we u graag de leuke Russische inzending:

2 comments

  1. Als de andere politieke partijen nu ook een blijk van gezond verstand vertonen… zien we binnenkort de Waalse haan en de klauwende leeuw uit Vlaanderen.

Comments are closed.