Vrijheid voor Zippo! Allemaal goed en wel, maar wie is Zippo in feite?

Sinds enkele maanden verschijnen er hier en daar berichten over ene Zippo. De slogan ‘Zippo Libero’ of Vrijheid voor Zippo’ dook ook al op in het straatbeeld van Vlaanderen. Het komt uiteraard bevreemdend over voor wie nog nooit van Zippo gehoord heeft. Daarom dat we even de moeite nemen om het verhaal rond deze man te schetsen. Uiteraard stellen we ons neutraal op wat het gedachtegoed van deze Italiaan betreft, maar zijn verhaal beschrijft wat ook Vlaamse militanten(leiders) hebben mogen ervaren.

Alberto ‘Zippo’ Palladino is één van de oprichters van het Italiaanse Blocco Studentesco. Blocco is de jongerenvereniging van Casa Pound Italië, die duizenden leden heeft in verschillende Italiaanse scholen en universiteiten. Als vrijwilliger trok hij met Solidarité-Identités verschillende keren naar Kosovo en Birma. Toen hij op 30 november 2011 terugkwam van een zoveelste solidariteitstrip (morele en materiële steun verlenen aan de lokale bevolking), werd hij gearresteerd door de Italiaanse politie.

Al snel kwam het uit dat enkele leden van de Partito Democratico (PD) klacht tegen hem hadden neergelegd wegens geweldplegingen. Deze socialistische partij telt verschillende (ex-)communisten onder haar leden en de ware redenen van de beschuldigingen aan het adres van Zippo behoeven dus niet veel speculatie meer. Geweldplegingen of niet, Zippo werd achter de tralies gezet vanwege zijn politieke ideeën. Zippo was verantwoordelijk voor de bezetting door Casa Pound van het kraakpand ‘via Val D’Ala 200’, vorig jaar. Dat wordt hem duidelijk niet in dank afgenomen. Hieronder een afbeelding van dat kraakpand.

Sinds zijn arrestatie in november zat Zippo ondertussen al gedurende een totale periode van één maand in voorarrest afgewisseld met een zeer streng huisarrest. Dit laatste mag wel erg strikt genomen worden. Zippo mag enkel contact hebben met zijn ouders. Internet, telefoon, … alles werd hem ontnomen. En dit enkel voor ‘geweldplegingen’? Het is zo klaar als een klontje dat Zippo vast zit voor zijn politieke ideeën. Tenslotte komt hij volgend jaar, in de wijk waar hij woont, op voor de verkiezingen.

Ondertussen bleven zijn kameraden niet stilzitten. Duizenden affiches, zelfklevers, spandoeken op straat en in voetbalstadia, … de voorbije maanden was het thema ‘Zippo Libero’ alomtegenwoordig in Italië. Ook in andere Europese landen werd de actie overgenomen, zoals een dikke week geleden in Antwerpen, waar de nieuwe nationaal voorzitter van de NSV!, Ruben Rosiers, een actie op touw had gezet mét affiches en zelklevers met de boodschap ‘Vrijheid voor Zippo!’.

Uiteraard kan men zich de vraag stellen of een actie in Vlaanderen, voor een Italiaanse militant zin heeft, maar de arrestatie van een militant die opkomt voor zijn zaak, gaat ons in feite allemaal aan. Ook in België krijgen wij te maken met willekeurige politieke acties die louter gericht zijn op het beschadigen van de nationalistische beweging. Dat Zippo een fascist is, doet in deze zelfs niets terzake. Het is het principe dat telt. Moest een linkse rakker opgepakt worden omwille van zijn gedachtegoed en niet omdat hij zogezegde geweldplegingen op zijn conto heeft, dan zouden we eveneens de wenkbrauwen fronsen.

Bij deze weet nu iedereen waar het over gaat wanneer hij of zij nog eens een zwarte zelfklever of affiche ziet verschijnen met Zippo Libero er op.

2 comments

  1. Even ter correctie: Op 11 juli wordt Ruben pas Nationaal voorzitter van de NSV! Deze actie is niet georganiseerd door NSV! maar is volledig de verdienste van Ruben. Als NSV! steunen wij dergelijke acties uiteraard voor de volle 100%.

Comments are closed.