Landmijnen, knokploegen en politiek: welkom in Griekenland anno 2012…

De Britse professor Guy Standing waarschuwt al een aantal jaar voor de opkomst van het ‘precariaat’. Met precariaat doelt hij op een nieuwe sociale klasse, die ontstaat in een maatschappij waar grote onzekerheid heerst op economisch, sociaal, cultureel en politiek vlak. De naam precariaat is een samenstelling van de woorden proletariaat en precair, maar de groep zou niet enkel uit proletariërs bestaan. Ook hooggeschoolden geraken steeds moeilijker aan een job en vervoegen zo de rangen van dit precariaat. Deze groep zou overigens zeer vatbaar zijn voor extremisme en populisme.

De vraag die we ons dan stellen is of het electoraal succes van Chrysi Augi (Χρυσή Αυγή) in Griekenland hieraan te danken is? Chrysi Augi, in het Nederlands ondertussen beter bekend als Gouden Dageraad, maar nog bekender onder de Engelse naam Golden Dawn, is een Grieks-nationalistische partij annex beweging, die haar naam leent van een tijdschrift dat vanaf 1980 werd uitgegeven door Nikolaos Michaloliakos. Hij is momenteel overigens de leider van deze beweging.

De achtergrond van deze man is noodzakelijk om de doelstellingen van deze beweging te begrijpen. Michaloliakos is een gewezen reserve-officier bij de Griekse Commando’s die oneervol ontslagen werd omwille van het in bezit zijn van explosieven buiten het leger en zijn contacten binnen het extreem-rechtse milieu. Dit zou niet te rijmen zijn met de morele code van een officier in het Griekse leger. Wel dient gezegd te worden dat het Griekse leger in constante staat van oorlog verkeert, door de situatie op Cyprus. Dit maakt dat het Griekse leger zeer goed uitgerust is.

Griekenland heeft een zeer lange militaire traditie. Zo stond het land een tijdje onder het bevel van een militaire junta, van 1967 tot 1974. Michaloliakos ontmoette tijdens zijn gevangenisstraf de leidende kolonels van de junta en legde zo de basis voor zijn huidige beweging. Deze basis werd gevormd door een extreem militant activisme en een zeer harde anti-immigratie koers. Ze zien zichzelf als de nationalistische woordvoerders van het Griekse volk.

Dit militant activisme vertaalt zich in verschillende richtingen. Zo helpen militanten van Gouden Dageraad bejaarden bij hun boodschappen en zorgen ze ervoor dat ze veilig thuis geraken in de momenteel zeer woelige situatie in Griekenland. Maar ook knokploegen horen bij de invulling die zij aan ‘militant activisme’ geven. De eerste knokploegen werden gevormd door Giannis Giannopoulos, net zoals Michaloliakos een voormalig officier in het Griekse leger. Maar Giannopoulos zag het groter dan Griekenland alleen. Hij was ook actief binnen de Afrikaner Weerstand Beweging (AWB) in Zuid-Afrika en hij vocht samen met enkelen van Gouden Dageraad aan de kant van de Serven in Bosnië. Het gerucht doet zelfs de ronde dat ze betrokken zouden zijn bij het bloedbad van Srebenica, wat door de organisatie wordt ontkend.

Door de onrustige en moeilijke situatie op Cyprus, is Gouden Dageraad ook daar actief. Voorts herdenken ze elk jaar Alexander de Grote en protesteerden ze actief tegen de G8, onder andere samen met de Duitse NPD. Daarbuiten hebben ze hun eigen hooliganfirm Galazia Stratia, die de firm is van de Griekse nationale voetbalploeg. Niet enkel voetbal, maar ook basketbal wordt ‘ondersteund’ door die firm.

In 2008 haalden ze het nieuws in Vlaanderen, namelijk met de rellen met anarchisten die in Athene uitbraken na de dodelijke schietpartij waarbij Alexandros Grigoropoulos, een 15-jarige student, omkwam door kogels van de politie. Aan deze rellen deed Gouden Dageraad actief mee, zij het aan de kant van de politie. Gouden Dageraad plaatste zich tussen de politie, om te kunnen vechten tegen de betogers. Er werd gefluisterd dat Gouden Dageraad ‘materiaal’ kreeg toegestopt door de politie. De politie in Griekenland wordt er namelijk van verdacht om banden en zeker symphatieën te hebben voor deze beweging. Ook binnen het leger zouden ze op symphatie kunnen rekenen. Of dit nu waar is of niet, valt moeilijk te zeggen en ook de bewering dat Gouden Dageraad voornamelijk binnen leger en politie zou recruteren valt niet te staven. Dat ze niet geliefd zijn bij anarchisten is dan ook niet erg verwonderlijk, deze pleegden een bomaanslag op het kantoor van Gouden Dageraad op 19 maart 2010.

Nadat ze voor het eerst een mandaat binnenhaalden in de Atheense gemeenteraad op 7 november 2010, behaalden ze op 6 mei 2012, een kleine 7 procent van de stemmen in de nationale verkiezingen, wat overeenkomt met 21 zetels in het parlement. Het verkiezingsprogramma was gebaseerd op enkele rake punten: immigranten buiten, zowel legaal als illegaal, speciale kampen voor buitenlandse misdadigers, verschillende politici gevangen zetten en landmijnen leggen aan de Grieks-Turkse grens om immigratie tegen te gaan.

Landmijnen als verkiezingsinzet en er toch mee scoren, het zijn zeer onzekere tijden in Griekenland.

Harry de Keurslager
Ab-actis NSV!-Antwerpen

2 comments

  1. Onvoorstelbaar boeiende informatie, die ik graag wil delen met mijn oog-klep-vrienden van De Wereld Morgen.

Comments are closed.