Vlaams vlaggetje op voetbalshirts eerste en tweede klasse

De  Vereniging voor Vlaamse Voetbalsupporters (VVV) heeft weer een leuk en goed idee. Deze organisatie, die in het verleden al pleitte voor onder andere een eigen Vlaamse voetbalcompetitie, wil nu dat Vlaamse voetbalclubs in eerste en tweede klasse, zich duidelijker profileren als Vlaamse clubs. Net zoals FC Barcelona dat met een Catalaanse vlag doet, ijvert de VVV voor een Vlaams leeuwenvlaggetje op de spelerstruitjes.

Deurnenaar Jan Claessen van de VVV: “FC Barcelona, niet de minste club in Spanje en  in de rest van de wereld, draagt al jaren spelerstruitjes waarop het wapenschild van Catalonië prijkt. De Catalanen hebben net als de Vlamingen onder andere een eigen parlement. Om deze en andere redenen willen zij aan de rest van Spanje laten zien dat zij fier zijn op hun Catalaanse afkomst. Wij Vlamingen zouden diezelfde fierheid moeten hebben om, tenminste in eerste en tweede klasse, eveneens de Vlaamse leeuw op de truitjes te dragen tijdens de competitiewedstrijden.”

De Vereniging voor Vlaamse Voetbalsupporters ijverde in het verleden ook al voor een eigen Vlaamse voetbalcompetitie, een Vlaamse ploeg, te vergelijken met de Rode Duivels (maar dan beter wat spelniveau betreft mogen we veronderstellen) en “het wegwerken van discriminatie van onze eigen Vlaamse jeugd ” zoals ze het zelf noemen. Met dit laatste willen ze de eigen Vlaamse jeugd meer kansen geven in de verschillende nationale competities. De VVV bestaat sinds 2007.

3 comments

  1. Een leeuwenvlag op elke sportuitrusting van elke (amateur)sporter van elke sportdiscipline in Vlaanderen!

  2. Zou maar meer dan normaal zijn, sport is een bevoegdheid van de gemeenschappen en zodoende zou er zelfs geen Federale voetbalbond hoeven te zijn. Ik weet niet juist hoe het in het Verenigd Koninkrijk zit maar daar is in ieder geval ook al een veel verdere federalisering op gebied van sport uitgevoerd (bv. the Englisch Premier League en de Scottish Premier League, maar ook in sommige andere sportdisciplines treden de deelnemers aan voor hun ‘deelstaat’). Misschien zou zulk Brits model al een eerste stap in de goede richting zijn hier.
    Maar tja, we weten natuurlijk allemaal dat sport het ‘volk’ verbind en de beste manier is om de Belgische staat toch nog een beetje als een eenheid af te schilderen. Heel opmerkelijk overigens dat sinds een jaar geleden plots alle nationale elftallen (van voetbal tot hockey) de Brabançonne meezingen. Dat werd vroeger slechts door een paar enkelingen gedaan.

Comments are closed.