40 jaar geleden groef een commando van de Vlaamse Militanten Orde (VMO) de stoffelijke resten van priester-dichter Cyriel Verschaeve op om ze van uit het Oostenrijkse Solbad Hall over te brengen naar Vlaanderen. Als banneling verbleef Verschaeve vele jaren in deze Oostenrijkse gemeente waar hij uiteindelijk ook overleed. Het was nochtans de wens van deze bijzondere man die Vlaams-nationalist was in hart en nieren, om begraven te worden in Vlaamse aarde.

De VMO bracht die wens in vervulling via een gedurfde nachtelijke actie die heel wat opzien baarde en de staatsveiligheid handenvol werk bezorgde. In heel Vlaanderen werden huiszoekingen verricht om het ‘lijk’ terug te vinden. Na heel wat omzwerveringen werd Verschaeve uiteindelijk begraven in Alveringem, het dorp waar hij jarenlang priester was. Zijn graf werd bedekt met een dikke laag beton zodat men hem nooit meer zou kunnen opgraven. Zelfs na zijn dood bleef Verschaeve blijkbaar een gevaar voor deze onzalige Belgische staat.

Op zondag 13 mei wordt naar aanleiding van de 40ste verjaardag van deze ‘operatie Brevier’ te Alveringem een herdenking georganiseerd.

De manifestatie begint om 11 uur met een mis in de plaatselijke kerk, gevolgd door een herdenking aan het graf van Verschaeve, waar het woord zal gevoerd worden door Jim Spinnewijn, die operatie Brevier zal toelichten, en Luc Vermeulen, die hulde zal brengen aan de uitvoerders van de operatie. De herdenking zal eindigen met een bloemenhulde aan Verschaeve.

Nadien is iedereen welkom in de Vleterranch (Kruisstraat 6 te West-Vleteren), waar men een tentoonstelling kan bezoeken over deze spectaculaire actie. Ter plaatse kan men ook eten en drinken en zullen een aantal oude Vlaamse volksspelen ter beschikking staan.

Lees hier alles over Operatie Brevier!

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

2 reacties op “Aanstaande zondag: Cyriel Verschaeve-herdenking – 40 jaar operatie Brevier”

 1. Daniel Deblaere

  Waar zijn de “redders” van het Cyriel verschaeve museum ?

  1. Daniel Deblaere

   Wie doet wat hij kan
   is een eerlijk man.
   Ik ken mijzelf geen zending
   toe behalve deze :
   te doen wat ik kan.

   Cyriel Verschaeve 1943

Trending

%d