Frank Vanhecke vrijuit, veroordeling geëist tegen Wymeersch

Gisteren vond in Dendermonde het proces plaats wegens een vermeend ‘racistisch’ artikel in een lokaal VB-blad in Sint-Niklaas uit 2005 tegen Europees Parlementslid Frank Vanhecke, OCMW-raadslid Mark van De Velde en lokale chef Frans Wymeersch.  De openbaar aanklager acht de twee auteurs Van De Velde en Wymeersch schuldig, maar Vanhecke gaat uiteindelijk vrijuit omdat intussen bewezen is dat hij aan het artikel niets wijzigde; dat gebeurde door Wymeersch.

Openbaar aanklager Annelies De Cauwer vroeg gisteren de buitenvervolgingstelling van Frank Vanhecke, voormalig partijvoorzitter van Vlaams Belang en nu onafhankelijk EU-parlementslid. Het Sint-Niklase OCMW-raadslid Marc Van De Velde (VB) werd wel schuldig geacht, maar hij werkte aan het onderzoek mee en een straf hoefde dus niet. Tegen gewezen parlementslid en gemeenteraadslid Frans Wymeersch werd wel een celstraf van vier maanden (voorwaardelijk) geëist, en een boete van 2.750 euro. Hij bleek later de tweede auteur van het artikel te zijn.

Het omstreden artikel ging over kindergrafschennis op het kerkhof Tereken in Sint-Niklaas en verscheen in juni 2005 in de lokale VB-krant. ‘Een cultuur die geen respect heeft voor zijn doden, is een ontspoorde cultuur’, zo klonk het. En ook: ‘ Wat men niet mocht vernemen is dat de daders, allen jonge tieners, allochtonen waren, jongeren van een vreemde afkomst.’

De toenmalige hoofdcommissaris Jack Van Peer meldde echter dat de daders autochtonen waren.  Op eis van Vanhecke buste het VB in gans Sint-Niklaas een verontschuldiging, maar dat kon niet meer baten.  Marc Van De Velde gaf meteen toe auteur van het pamflet te zijn, de tweede auteur Frans Wymeersch weigerde echter zich kenbaar te maken. 

Zolang die niet bekend was, werd ook de verantwoordelijke uitgever vervolgd, toenmalig VB-partijvoorzitter Frank Vanhecke. Om Vanhecke te vervolgen, hief het Europees parlement zelfs diens parlementaire onschendbaarheid op – op een compleet illegale manier, die intussen wordt aangevochten bij het Europees hof van Justitie in Luxemburg.   

Pas toen het proces in november vorig jaar van start ging, daagde de tweede auteur plots wel op: Frans Wymeersch. Daarom vroeg de openbare aanklager gisteren om Vanhecke alsnog buiten vervolging te stellen en hem vrij te spreken.

‘Dit proces voor twee zinnetjes heeft na zes jaar duizenden euro’s gekost, enkel om de toenmalige burgemeester van Sint-Niklaas Freddy Willockx (SP.A) zijn zin te geven’, reageerde de advocaat van Frank Vanhecke. De advocaat van Frans Wymeersch trok zelfs de hele kwestie opnieuw in twijfel. ‘Het is nooit bewezen dat de daders geen allochtonen waren. In het dossier staat dat niet. Roep de korpschef op als getuige onder eed.’

Op 4 juni velt de rechtbank het vonnis.

5 comments

  1. Freddy Willockx is toch “moeder’s mooiste” burgemeester des lands geweest. Spijtig dat hij als gepensioneerde bij mijn etablissement niet een centje komt bijverdienen…..

  2. Altijd iets over allochtoon, zelden over autochtoon en nooit iets over Antoon

  3. @Ratteke, ‘t zijn niet alleen de Vlamingen die onnozel zijn hoor.

  4. Rood is de ondergang van onze gemeenschap, de kleine man betaald steeds het gelag dat hebben die onnozele Vlamingen nog niet begrepen. Rood stond vroeger voor de arbeider nu voor de allochtoon ook met een A of ondergang

Comments are closed.