IJzerbedevaart laatste keer in augustus

Dit jaar zal het de laatste keer zijn dat de IJzerbedevaart plaatsvindt in augustus. Vanaf volgend jaar zal het plaatsvinden op 11 november om terug te gaan naar haar “oorspronkelijke” betekenis: de herdenking van “onze soldaten aan het Belgisch-Duitse front op Vlaamse grond“. Het IJzerbedevaartscomité kiest nu open en voluit voor een apolitiek gebeuren.

De spanningen tussen de Vlaams-nationalisten die een politiek evenement wilden, wat de IJzerbedevaart altijd is geweest ondanks wat het huidige comité ook zegt, en de laten we ze memorialisten noemen, zijn altijd al groot geweest. Nadat de VNJ-kapel werd aangevallen door “verdraagzamen” in 1996, waarna nationalisten die protesteerden tegen de koers van het comité hen te hulp kwamen, was de breuk definitief. Een jaar ervoor was er al de protestbijeenkomst “Trouw aan het IJzertestament” op de rechteroever van de IJzer, die later erkend werd als de eerste IJzerwake. In 2003 werd dan de eerste IJzerwake onder die naam gehouden.

Talloze initiatieven van jongeren, minder jongeren en ouderen om de twee te verzoenen liepen op niets uit. Telkens weigerde het IJzerbedevaartscomité enig gesprek met de IJzerwake waarbij hun reden leek te komen uit het woordenboek van Groen!: “Fascisten, racisten, antidemocraten, etc…” Ook in het persbericht waarmee ze de verhuis aankondigen, wordt er gesproken over de IJzerwake als een “militaristische bijeenkomst”. Het resultaat was er dan ook naar. De IJzerwake groeide uit tot een bijeenkomst met duizenden deelnemers, de IJzerbedevaart werd een bijeenkomstje van een honderdtal deelnemers. Dat men nu het evenement plant op 11 november is duidelijk een poging om zo meer volk te lokken, bijvoorbeeld Britse toeristen, aangezien het duidelijk is dat voor zowel de modale Vlaming als de nationalistische Vlaming de IJzerbedevaart niets meer voorstelt.

Een suggestie van ons: eind augustus de IJzerwake aan de IJzertoren en op 11 november een Memoriaal voor de Grote Oorlog. Iedereen tevreden toch?

Lees ook: IIzerbedevaart 2012 zal de laatste zijn!

2 comments

  1. Goeie suggestie, maar ik denk dat ze nog liever de toren zelf terug zouden opblazen dan dat ze hem zullen teruggeven aan de rechtmatige eigenaars.

Comments are closed.