Beul van Syrische rebellen doet boekje open

Volgens onze media, de VS en de EU vechten in Syrië goede rebellen ‘voor vrijheid’ tegen de boze dictator Assad.  Wat er zich écht afspeelt in Syrië is moeilijk te achterhalen, maar naarmate de burgeroorlog doorgaat komen er alleszins steeds meer barsten in dat eenzijdige verhaal.  In Der Spiegel vertelde een beul voor de Syrische rebellen in alle openheid hoe hij als lid van de “Begrafenis brigade” vier mannen heeft geëxecuteerd door het oversnijden van hun keel.  Aan folteren doet hij niet – dat is de taak van de ‘ondervragingsbrigade’.

Hussein verdedigt zijn acties in een vraaggesprek met Spiegel Online.   Hussein kan zich nauwelijks de eerste keer herinneren dat hij iemand geëxecuteerd heeft. Het was waarschijnlijk ‘s avond of ‘s nachts op een begraafplaats. Hij kan het zich niet precies herinneren. Het was zeker medio oktober van vorig jaar. En de man was een sjiiet. Dat is zeker. De rebellen hadden besloten dat de man, een soldaat in het Syrische leger, het verdiende om te sterven.   Hussein haalde zijn mes boven en sneed de knielende man de keel over. Zijn kameraden van de ‘Begrafenis Brigade’ begroeven hem vervolgens snel in de aarde van het kerkhof ten westen van de wijk Baba Amr: het voormalige bolwerk van de rebellen in Homs.

Die eerste executie was als een inwijdingsrite voor Hussein. Hij is nu een volwaardig lid van de ‘Begrafenis Brigade’. Deze mannen doden in de naam van de Syrische revolutie. De folteringen laten ze over aan anderen. Dat is werk voor de zogenaamde ‘Ondervragingsbrigade’. “Zij doen het lelijke werk”, zegt Hussein, die momenteel wordt behandeld in een ziekenhuis in de Noord-Libanese stad Tripoli. Hij raakte gewond toen een granaatscherf zich in zijn rug boorde tijdens het tegenoffensief van het Syrische leger begin maart.

Zo gauw Hussein hersteld is wil hij terugkeren naar Syrië om ‘weer aan het werk’ te gaan. “De meeste mannen kunnen folteren, maar weinigen zijn in staat om van dichtbij te doden”, legt hij uit. “Ik weet niet waarom, maar het doet me niets. Daarom gaven ze me de job van beul. Het is iets voor een gek als ik.”   Voordat hij lid werd van de Farouk Brigade, de militie die actief is in Baba Amr, werkte de 24-jarige man als verkoper. “Ik kan alles verkopen, van porselein tot yoghurt”, zegt hij.

Een alternatief rechtssysteem  

In de loop van het afgelopen jaar was Homs uitgegroeid tot de officieuze hoofdstad van de revolutie.  Tot voor een paar weken controleerden de rebellen hele buurten van de stad. In het bijzonder de wijk Baba Amr.  Maar deze wijk werd bevrijd door regeringstroepen in het begin van maart.  De strijd tussen de rebellen en de regeringstroepen is nu verschoven naar het aangrenzende district Khalidiya.   Hussein legt het systeem van de alternatieve rechtspraak uit welke de rebellen in Homs vorig najaar ingesteld hebben.  “Wanneer we aanhangers van het regime vangen worden ze voorgeleid aan een krijgsraad.” De commandant van de rebellen in Homs, Abu Mohammed, zetelt als rechter.  Hij wordt bijgestaan door Abu Hussein, het hoofd van de coördinerende commitées.  In het geval van een veroordeling worden de gevangenen overgedragen aan de ‘Begrafenis Brigade’.  En dan komt Hussein met zijn mes.

Tot nu toe heeft Hussein de keel overgesneden van vier mannen.  Onder de groep van beulen in Homs is hij de minst ervaren – iets waar hij bijna verontschuldigend over lijkt.  “Ik ben vier keer gewond geraakt in de laatste zeven maanden”, zegt hij. “Ik was buiten werking gedurende een lange tijd.” Bovendien heeft hij ook andere taken. “Ik beman onze zware mitrailleur. Een Russische BKC. En natuurlijk heb ik veel meer mannen met deze mitrailleur gedood. Slechts vier met het mes. Dat zal binnenkort veranderen. Ik hoop dat ik volgende week zal worden ontslagen uit het ziekenhuis en kan terugkeren naar Homs.”

 De rebellen in Homs zijn in augustus van vorig jaar begonnen met het uitvoeren van regelmatige executies. Kort nadat het conflict in het land begon te escaleren, zegt Husseins kameraad Abu Rami.  In zijn Adidas trainingspak ziet hij eruit als iedere andere herstellende in het ziekenhuis.  Maar in werkelijkheid is Abu Rami een leidend lid van de Homs militie.   “Sinds vorige zomer hebben we iets minder dan 150 mannen, wat neerkomt op ongeveer 20 procent van onze gevangenen, geëxecuteerd”, zegt Abu Rami. “Gevangenen, die niet ter dood zijn veroordeeld, worden uitgewisseld voor gevangen genomen rebellen.” Maar de beulen van Homs zijn drukker in de weer met verraders binnen de eigen gelederen dan met krijgsgevangenen.  “Als we een soennitische spion of een burger die de revolutie verraadt vangen, maken we er korte metten mee.” Volgens Abu Rami heeft Hussein en zijn ‘Begrafenis Brigade’ tussen de 200 en 250 gevangenen gedood sinds het begin van de opstand.  “Het is gewoon de aard van elke revolutie bloederig te zijn”, voegt Abu Rami nog toe.

Bron: http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,824603,00.html

Eerst gelezen op http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2012/04/08/de-begrafenis-brigade-van-homs/

2 comments

  1. Kijk eens aan! Eerst was het een wreedaardig regime met aan het hoofd geen mens maar een bloeddorstig monster, dat zijn bestaan en zijn Staat verdedigde (hetgeen mij dan toch, naar internationaal recht legitiem zou zijn) tegen brave, heilige aanhangers van de nog heiliger democratie. En plots blijken die “correcte” burgers-“bevrijders” van hetzelfde slag te zijn als hun heldaftige Lybische collega’s met het enige doel de ruif in hun eigen stal te zetten. Heer, van zulke democraten, verlos ons, Heer!

  2. “Het is gewoon de aard van elke revolutie bloederig te zijn”, Abu Rami (Brigadier van de dood in Syrië)
    Tjechië en Slovakije bewijzen (gelukkig) het tegendeel. Er is dus nog steeds hoop voor een vreedzame Republiek Vlaanderen!

Comments are closed.