[SATIRE] Na Pol Van Den Driessche en Jos Ghysen: HUMO en VRT ontmaskeren Peter Paul Rubens

(Satire) Zoals bekend werden de voorbije dagen Pol Van Den Driessche en Jos Ghysen door de aanklagers van HUMO, het parket van De Morgen en de tribunalen van de VRT (Journaal, Reyers Laat, Terzake) aangeklaagd, berecht en veroordeeld wegens ‘ongewenste intimiteiten’.  ‘De feiten mogen dan wel juridisch verjaard zijn, moreel verjaren ze nooit’, zo verklaarde een boze vrouw live op TV.  Dat laatste creëert nieuwe mogelijkheden:    in een verhaal, dat HUMO volgende week publiceert, wordt schilder Peter Paul Rubens ontmaskerd als dader van ongewenste sexuele intimiteiten in een context van intimidatie en machtsmisbruik.  Dat de man al 350 jaar dood is mag geen bezwaar zijn: de feiten zijn zo gruwelijk dat ze inderdaad nooit moreel verjaren!  Wij brengen een exclusief voorverslag.

HUMO slaagde erin Marie van Achtersteken te interviewen.  Zijzelf is een verre achternicht van Louisa van Belleghem, die dan weer een afstammelinge is van Lisa van Ginderom.  Die figureert eerder luchtig gekleed op een schilderij van Rubens uit 1618, ‘de eenheid van lucht en water’ geheten (zie foto).

Velen beschouwen het als een groot kunstwerk, maar Maria vertelt ons het huiveringwekkende relaas, dat in de familie van generatie op  generatie is overgeleverd.

‘Lisa was een eenvoudig meisje’, zo vertelt Maria ons met een zucht.  ‘Ga eens poseren voor een meesterwerk van de grote schilder Rubens’, zo hadden ze haar verteld, ‘we beloven dat alles zedig blijft.  Maar nauwelijks was ze zijn studio binnengestapt, of ze werd al gevraagd om uit de kleren te gaan.  Lisa wilde dat niet, maar wat kon ze zeggen tegen de man die op dat moment haar baas was?  Toen ze daar helemaal in natuurlijke staat stond kwam die Rubens dan nog zelf een doekje tussen haar benen leggen, zogezegd omdat dat mooier was, maar eigenlijk om haar kruis te kunnen bepotelen natuurlijk…  Maar dat was nog niet alles.  Een halfnaakte man werd binnengebracht die haar intimiderend en dreigend in de ogen keek en ook nog eens aan de hand begon te bepotelen.  Om het tafereel compleet te maken werd nog een tweede vrouw aangevoerd, die haar intimiderend iets boven het hoofd hield, en ook nog een paar kinderen.  Ach, die kinderen…’

Maria snikt en kan haar tranen nauwelijks bedwingen.  Wij van HUMO bieden haar gewillig een zakdoekje aan, zodat ze haar vreselijke verhaal kan verderzetten.

‘Eén van die kinderen werd onderworpen aan een vreselijke marteling, die we nu waterboarding noemen: hij werd onophoudelijk begoten met water, zodat hij bijna stikte…  En die Rubens, die stond daar urenlang op te kijken en legde alles nog vast op doek ook!’

HUMO:  Een vreselijke ervaring, ongetwijfeld?

MARIA:  ‘Zeer zeker.  Ons Lisa was er 350 jaar geleden zwaar door getraumatiseerd, maar ze is er nooit mee naar buiten durven komen, dat begrijpt u wel…  Maar nu zwijg ik niet langer.  Want het debat over ongewenste intimiteiten door 17e eeuwse schilders tegen hun modellen moet eindelijk maar eens gevoerd worden.’

De VRT liet al weten het daarmee volmondig eens te zijn en plant een live-uitzending om alle schilderijen van de schilder eens grondig tegen het licht te houden.  Dat de schilder dood is en dat de feiten nogal lang geleden zijn is daarbij geen bezwaar.  ‘Het maatschappelijk belang van een debat over dit soort onaanvaardbaar machtsmisbruik door schilders tegenover modellen kan niet beperkt worden door gezanik over verjaring, het recht op verdediging of goede naam’, aldus een VRT-woordvoerder.  ‘Men hoeft trouwens geen kenner te zijn om vast te stellen dat Rubens al eerder verdacht veel bloot gebruikte, en dat ook andere schilderijen bedenkelijke poses afbeelden.’  Het aangevoerde bewijsmateriaal is wat ons betreft alleszins overtuigend:

Het gerucht dat HUMO ook een dossier voorbereidt tegen Michelangelo wil het blad bevestigen noch ontkennen.

2 comments

  1. Humo moet poen genereren. Veel geld. Bij gebrek aan niveau, kan het alleen maar drek gooien.
    En dat lust “de linkse goed verdienende proletariër” wel. Hij komt er niet toe in te zien dat “Humo-lezen” tijdverlies is.
    Goede raad: weg ermee. Humo verdwijnt evenwel na herhaald wijzigen van aandeelhouder.
    Dus….

  2. Satire van de bovenste plank! En…een gratis kunst in-kijk zonder weerga…

Comments are closed.