Marine Le Pen: 20% van de stemmen!

De eerste exit polls kwamen buiten in Frankrijk en één ding dat verwacht werd, werd alvast bevestigd: Hollande (PS) is aan de leiding met Sarkozy (UMP) op de tweede plaats. Maar de uitslag van Marine Le Pen (20%) bleek wel zeer opvallend. Daarmee verbetert ze ook de historische score van haar vader.

In 2002 stond Frankrijk op z’n kop. Jaques Chirac (RPR) werd verwacht om Lionel Jospin (PS) tegen te komen in de tweede ronde, waarbij die laatste werd gedacht te winnen. De Franse kiezer beslist anders. In de eerste ronde haalde Chirac 19,88% gevolgd door Jean-Marie Le Pen (FN) met 16,88%. Met de wasknijper op de neus stemden vervolgens socialisten, groenen en communisten op Chirac om toch maar Le Pen weg te houden van het presidentsambt. Chirac won toen met 82,2% tegen Le Pen met 17,8%. Dat “extreem-rechts, etc…” zo’n hoge score kon halen was een schandaal.

We schrijven 22 april 2012. Zoals verwacht haalt Hollande (28,8%) het van Sarkozy (26,1%) in de eerste ronde, al is het slechts met enkele procenten. Marine Le Pen werd verwacht om veel stemmen te verliezen aan de extreem-linkse, door communisten gesteunde, Jean-Luc Mélenchon. Die laatste werd opgehemeld als het knalrode antwoord op Le Pen en zou enorm veel stemmen van haar afpikken waardoor ze niet eens 15% zou halen. Frankrijk koos anders en met 20% zit Le Pen ver boven Mélenchon zijn 11,7% en niet eens zo ver van Sarkozy. Ondanks de tegenwerking via haatcampagnes, de dreiging om burgemeesters uit de partij te gooien indien zij een handtekening gaven voor Le Pen haar kandidaatschap, etc… haalde ze nu een vijfde van de stemmen. Wat kan tellen met een historisch hoge opkomst van 80,3%. Al mogen we niet vergeten dat een goede 20% van de Fransen met z’n voeten heeft gestemd. Het presidentsambt zit er hoogstwaarschijnlijk (nog?) niet in, maar in juni zijn het parlementsverkiezingen in Frankrijk. Dan wordt het interessant om te zien hoeveel parlementsleden het FN naar Parijs stuurt. En op lange termijn wordt het nog veel interessanter.

Het toont tevens aan hoe een campagne die draait om nationalistische standpunten in verband met maatschappij en economie naast immigratie tot grote successen kan leiden. Een voorbeeld voor de Lage Landen!