Toekomstige winkelstraat in Brussel vernoemd naar Russische massamoordenaar

In Oslo is het proces aan de gang tegen de Noor Anders Behring Breivik, ofte de gek van Noorwegen. We gaan deze dwaas niet meer aandacht geven dan nodig, maar toen we gisteren op het nieuws de term ‘massamoordenaar’ hoorden vallen, leek het ons nuttig om ook eens een andere massamoordenaar onder de aandacht te brengen. Deze man uit Rusland heeft tussen 1924 en 1953 niet minder dan 20 miljoen doden op zijn geweten. Dat belet echter niet dat een belangrijke laan in Brussel nog steeds naar hem vernoemd wordt. De Stalingradlaan.

Op 1 december 1948 werd de Brusselse Zuidlaan omgedoopt tot de Stalingradlaan. Naar het schijnt zou deze straatnaam er gekomen zijn omdat Jozef Stalin er een (partij)bureau zou gehad hebben. Andere bronnen zeggen dan weer dat het louter uit eerbied was voor maarschalk Stalin en zijn manschappen dat de straat deze naam kreeg. Wat het ook zij, bijna 60 jaar na het overlijden van deze tiran, wordt het hoogtijd dat de naam van deze straat opnieuw wordt veranderd. Misschien dat er rechtse politici zich geroepen voelen om dit eens op de agenda van de Brusselse gemeenteraad te plaatsen.

In 1961 veranderde de Russische stad Stalingrad van naam en werd ze herdoopt tot Wolgograd. Hier in Vlaanderen is het echter wél mogelijk om voormalige socialistische dictators via straatnamen te gedenken. De socialistische burgemeester van Brussel, Freddy Thielemans, kondigde onlangs zelfs nog aan om van deze laan een ware ‘rambla’ te maken. Op zich geen slecht idee, maar het komt toch raar over dat je als toerist in de hoofdstad van het democratische Europa (nou ja, democratisch?) gaat winkelen in een straat vernoemd naar één van de grootste massamoordenaars aller tijden. Only in Belgium!

7 comments

 1. Het noemt Stalingradlaan, niet Stalin. Het is dus vernoemd naar de stad, niet de dictator.

  1. Ja Lennert en de voormalige stad Stalingrad was waarschijnlijk vernoemd naar een figuurtje uit een stripverhaal… Soyons sérieux hé zeg!

   1. Het is dus eigenlijk ‘een laan die vernoemd is naar de stad die vernoemd is naar de dictator’. Indirect vs direct is een groot verschil. Wat is er fout aan een stad eren waar er duizenden soldaten gestorven zijn voor hun idealen ?

 2. Western Europe

  Stalingrad (Paris Métro)
  Place de Stalingrad in Paris.
  Stalinlaan – now Vrijheidslaan, Amsterdam, Netherlands. Following the liberation of the Netherlands from Nazi occupation in 1945, the city of Amsterdam named three major streets for the WWII Big Three – Churchill, Roosevelt and Stalin – the three streets converging on Victory Square. The first two names remain, but the name of Stalin Street was changed to “Freedom” (Vrijheid) after the Soviet invasion of Hungary in 1956.
  Stalinplatz (Stalin Square), 1946–1956 – Schwarzenbergplatz, Vienna, Austria
  Avenue Stalingrad/Stalingradlaan (Stalingrad Avenue) –Brussels, Belgium
  Quai de Stalingrad —Boulogne-Billancourt, France
  Stalin Road, Colchester, Great Britain [3]
  Stalin Avenue, Chatham, Great Britain
  Via Stalingrado, Bologna, Italy [4]

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_places_named_after_Joseph_Stalin#Western_Europe

 3. De ene gek en massamoordenaar is blijkbaar interessanter dan de andere…

  1. hoeveel miljoen zwarten heeft onze leopold 2 laten vermoorden omdat ze weigerden te werken?MEER DAN ONZE ADOLPH

Comments are closed.