Ondertussen in Afrika (2): Malema trapte te hard tegen de verkeerde scheen in Zuid-Afrika

“Tegen de schenen schoppen als het moet!” is een leuke slagzin, en vaak ook een gemeende, van jongerenvoorzitters van politieke partijen over de ganse wereld. In Zuid-Afrika raakte Julius Malema echter te overtuigd van de noodzaak om dat te doen en hij koos vervolgens ook de verkeerde schenen uit. Hij is nu geschorst als ANC-lid en geïsoleerd.

Julius Malema is niet vies van een populistische uitspraak meer of minder. In 2007, toen huidig Zuid-Afrikaans president Zuma toenmalig ANC-leider en president Mbeke verving in een partijcoup liet Malema al stevig van zich horen. Zijn entourage of de media, iedereen mocht weten dat hij bereid was om Zuma te vermoorden. Niemand disciplineerde hem, integendeel. Hij werd een koningsmaker genoemd, wat zijn reeds immens ego enkel nog verder deed opzwellen. Vervolgens oreerde hij nog tegen “imperialistische blanken” en riep hij op de mijnsector en landbouwgronden te nationaliseren en zo de economie te hervormen naar het voorbeeld van Zimbabwe. En dat in een periode dat de inflatie in Zimbabwe 500.000.000.000.000% bedroeg. Zuma deed hij steeds meer af als een zwakke leider en als iemand die geen aandacht voor de armen had. Dit terwijl Malema zelf dure Breitling-horloges droeg, rondreed in de duurste auto’s en genoemd werd in een resem corruptieschandelen.

Recent wisselde hij die luxelevensstijl in het openbaar in voor een geel t-hemd en een zwarte baret, stijl Ernesto Guevara. Dit om zijn aanhang verder te radicaliseren en zijn eigen persoon verder op te krikken nadat hij voor de tuchtcommissie kwam van het ANC voor zijn toenemend persoonlijke aanvallen op ANC-leiders als Zuma. Niet dat hem dat deed zwijgen, de man liet aan iedereen weten wat hij vond van de “zwakke leiders” van het ANC. Bij zijn eerste verschijning voor de ANC-tuchtcommissie kwam het ook tot rellen tussen zijn aanhangers en de politie. Zijn laatste uithaal naar Zuma was echer de druppel. Malema verweet Zuma om oppositie de kop in te duwen en democratie te vervangen door dictatuur. Niet dat Malema vies is van vuile politieke spelletjes. Bij de vorige verkiezingen liet hij onderstaande affiche verspreiden om een beeld te geven van wat er zou kunnen gebeuren als het ANC niet meer aan de macht zou zijn:

Zuma, die vecht om zijn politiek overleven en in december, samen met de rest van de ANC-top, voor een congres herverkozen moet geraken om zijn posities te behouden, moest af van de stokebrand. Steeds meer geruchten komen immers naar buiten van een interne partijtwist over de opvolging en Malema zou gebruikt worden door dissidenten, die het niet noodzakelijk met hem eens zijn, om de positie van Zuma te verzwakken. Ondanks het feit dat de ANC-jeugdafdeling zwoer hem als voorzitter te behouden, wat het ANC ook zou beslissen, ligt Malema nu buiten. Zuma stelde verder ook een volledige isolatie in, waarbij elke partijgelegenheid waarbij hij uitgenodigd is, zou leiden tot een sanctie voor de persoon/personen die hem uitnodigen. Dissidenten kregen ook te horen van Zuma dat het politieke leven buiten het ANC wel eens zéér, zéér bitter zou kunnen zijn. En ondanks stoere bewoordingen lijkt Malema nu ook niet meer te moeten rekenen op veel steun binnen de ANC-jeugdafdeling.

Voor de Afrikaner is het alvast een positief gegeven dat Malema, die niet vies is van een uitgesproken gewelddadige racistische visie op blanken, nu zijn politieke toekomst gefnuikt ziet.