Laatste rechte lijn naar Franse presidentsverkiezingen (1ste ronde) – Di Rupo steunt actief socialistische kandidaat

Aanstaande zondag vindt de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen plaats. In de laatste rechte lijn naar die verkiezingen proberen de presidentskandidaten de laatste kiezers over de streep te halen om de ‘juiste’ keuze te maken. De grootste kanshebbers om de eerste stemronde te overleven zijn de zittende president Nicolas Sarkozy (UMP), Francois Hollande van de Franse socialisten (PS), Jean-Luc Mélenchon (FDG) en Marine Le Pen van het rechtse Front National. De andere zes kandidaten hollen achter op deze vier sterkhouders.

Le Pen heeft met haar anti-EU en -Euro campagne hoge ogen kunnen gooien en zit in de peilingen op dezelfde hoogte als Mélenchon. Sarkozy zou volgens de meest recente peiling op dezelfde hoogte zitten als Hollande. Maar peilingen zijn natuurlijk relatief. Zondag weten we pas echt wie het pleit kan beslechten.

De socialist Hollande krijgt vandaag echter steun uit onverdachte hoek. Elio Di Rupo, eerste minister van dit land en de keizer van de PS en van Wallonië, trekt vandaag even de staatskundige grens over richting Rijsel, om er zijn Franse kameraad te steunen. Die houdt daar een grote verkiezingsmeeting en zal er Di Rupo met open armen ontvangen.

Men kan zich natuurlijk de vraag stellen of een eerste minister, die een neutrale houding dient aan te nemen, er goed aan doet om deze publieke steun te verlenen. De kritiek van de MR is volgens ons dan ook meer dan terecht. “Zo’n partijdige daad komt de sereniteit binnen de meerderheid niet ten goede,” zo luidt het bij de Waalse liberalen. En gelijk hebben ze.

Uiteraard is het van Hollande een zeer slimme zet om op het laatst van de strijd een eerste minister van een naburig land in te zetten om extra stemmen te vergaren. Di Rupo zal evenwel het woord niet voeren, maar laat wel PS-partijvoorzitter Thierry Giet aan het woord. Wij hopen uiteraard dat Le Pen nog een mooie inhaalbeweging kan maken en Sarkozy uit de arena kan duwen. On verra.

2 comments

  1. Ja, en de RTBF (TV – PS) heeft een slechte reportage over Marine Le Pen vertoont om de Franse verkiezingen te beïnvloeden.
    Oui et la RTBF (TV-PS) a diffusé un reportage négatif sur Marine Le Pen afin d’influencer les élections françaises.

  2. Dit artikel lijkt mij één groot misverstand. Elio di Rupo houdt gewoon een hartstochtelijk peidooi voor de aanhechting van Wallonië bij “la douce france”. (Hij onderhandelt met verve) En… zo hoort het!

Comments are closed.