IJzerbedevaart 2012 zal de laatste zijn!

Dat de IJzerwake en de IJzerbedevaart, de jaarlijkse herdenkingen van de gesneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog aan de IJzer, dit jaar samenvallen op één en dezelfde dag, dat schreven we al. Op zondag 26 augustus kan je dus naar Diksmuide afzakken of naar Steenstrate. Normaal gezien zouden we iedereen warm maken voor de IJzerwake, maar dit jaar durven we eens stout zijn. Nu ja, stout. Het is puur om historische redenen, want de IJzerbedevaart van 2012 is de allerlaatste die zal plaatsvinden. Zo werd het onlangs beslist op de vergadering van het IJzerbedevaartcomité.

U leest het goed. De IJzerbedevaart is vanaf 27 augustus 2012 voorgoed ten einde. Vanaf dan zal er eind augustus enkel nog een bedevaart zijn richting Steenstrate. De enige vorm van herdenking die je nog gaat vinden aan de IJzertoren is er één op 11 november. Wikipedia meldt over die bewuste dag: “In België en Frankrijk is wapenstilstandsdag een nationale feestdag. In België wordt ieder jaar in aanwezigheid van de Koning de wapenstilstandsceremonie gehouden, niet alleen om de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog te gedenken, maar ook die van de Tweede Wereldoorlog en alle andere oorlogen in de wereld.”

Met andere woorden, wiens brood men eet, diens woord men spreekt. De miljoenen subsidies die het IJzerbedevaartcomité jaarlijks mocht ontvangen, zijn dus niet meer dan een investering van het Belgische regime om de radicale IJzerbedevaart van weleer om te vormen tot een meeloper in de ‘pro-patria’vieringen van België. De IJzerwake kan er maar wel bij varen, maar het blijft pijn doen om ONS symbool van Vlaamse ontvoogding, waar ONZE grootouders voor gevochten én betaald hebben te zien veranderen in een symbool van Vlaams verraad en Belgische haat.

Maar niet getreurd, jaarlijks in mei kunnen we nog steeds aan de IJzertoren in Diksmuide terecht op het Ten Vrede festival dat overigens dit jaar in het teken staat van ‘diversiteit’. Allen daarheen!

4 comments

  1. IS HET WEER IETS OM BELGIKSKE BIJEEN TE HOUDEN ?OF IS HET WEER IETS VAN de COBURGS EN STRIKJE om de vlamingen nog maar eens te kloten

  2. Dat van de IJzerbedevaart is geen grap natuurlijk (helaas), dat van Ten Vrede wel. Allez, toch het gedeelte waarin we jullie oproepen deel te nemen.

Comments are closed.