Het kwam amper voor in de Vlaamse media, maar wel in de Franstalige. In het noorden van Mali hebben de Toeareg (afstammelingen van de Moren) Timboektoe ingenomen nadat zij eerder grote successen hadden behaald. Na een stilte van enkele jaren zijn de Toeareg opnieuw in beweging en hebben ze meer succes dan ooit. Met dank aan Khadaffi.

De Toeareg, ongeveer 6 miljoen zielen, zijn verspreid over meerdere staten (Mali, Algerije, Niger en Burkina Faso), maar zij hebben zelf geen eigen staat. Hun streven naar eigenheid wordt zwaar onderdrukt door de staten waarin ze vertoeven, waardoor velen van hen in het verleden zijn moeten vluchten. Een grote groep vond daarbij onderdak in Libië, waar ze in dienst traden van Khadaffi die zich opwierp als de verdediger van de belangen van de Toeareg. Nadat Khadaffi werd gedood, verlieten de Toeareg, die aan zijn kant hadden gevochten, Libië. Zij namen met hen zoveel mogelijk zwaar, modern wapentuig mee en trokken naar Mali, dat zo militair gezien opeens een sterk nadeel kende. Door de toevloed van duizenden ervaren en zwaarbewapende Toeareg werd het Malinese leger sindsdien op alle fronten teruggedreven. Het leidde zelfs tot een militaire coup in Mali die de burgerlijke regering verweet te weinig te doen tegen de Touareg. De junta zelf slaagde er echter niet in om het zelf beter te doen. Momenteel bezetten de Toeareg het noorden van Mali dat het gebied van hun volk is en zij Azawad noemen.

Dit nieuwe feit (misschien een nieuwe staat in Afrika na redelijk recent Zuid-Soedan?) toont ook de gevolgen van de val van Khadaffi. Allerlei organisaties zijn zich gaan bewapenen in Libië en zwermen nu uit over Noord-Afrika. In hun recent succesvol offensief kregen de Toeareg immers ook hulp van islamistische groeperingen, denken we bijvoorbeeld maar aan Al-Qaida in de Maghreb en Ansar Dine. Het is een ongemakkelijke alliantie aangezien de nationalisten onder de Toeareg (de MLNA) geen bondgenoten zien in de (vaak Algerijnse) islamisten. De islamisten op hun beurt zien de nationalisten dan weer als een potentieel gevaar voor de verspreiding van hun islamistische ideeën.

De leiders van de Toeareg hebben aangegeven niet verder op te rukken zodra zij hun eigen gebieden hebben heroverd op het Malinese leger. Zij wensen immers zelfbeschikking en voelen er niets voor om op te rukken naar de hoofdstad van een land waar zij geen deel van wensen uit te maken. Hier ligt dan ook een potentiële bron van conflict tussen hen en de islamisten die maar al te graag de ervaren Toeareg zouden gebruiken om de macht over te nemen in Mali. Sommige steden in het noorden zouden reeds in handen van de islamisten zijn waarbij stukken sharia-wetgeving al werden ingevoerd. Ook worden er reeds schermutselingen gemeld tussen de nationalistische strijders van de MLNA en de islamisten.

Het worden nog spannende uren in Afrika. Indien u wil weten wat dit onder andere kan betekenen voor ons: Mali heeft grote voorraden goud. Stort het land in chaos, dan kan u de goudprijs nog verder spectaculair zien stijgen. En het vooruitzicht van een verder oprukken van islamisten is ook allesbehalve iets om naar uit te kijken.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

4 reacties op “Ongemakkelijke alliantie in Mali verslaat Malinees leger”

 1. Kening Redbad

  Daniel Deblaere: Geheel mee eens. U vergeet evenwel één volk: de Friezen…!

 2. Mali was ook voordien stabiel. Toch belachelijk om opnieuw gebied op te eisen dat nu erkende staten zijn. Wanneer gaat Duitsland de Elzas weer opeisen ?

 3. Daniel Deblaere

  Volk word staat! leve het zelbeschikkingsrecht der volkeren (doch liefst verworven zonder bloedvergieten). De Toearegs, de Koerden, de Basken, de Catalanen, … en zelfs de Vlamingen hebben recht op een eigen land.

 4. Daniel Deblaere

  Volk word staat!
  Halleluja !

Trending

%d