In Boedapest wordt op 15 maart jaarlijks de opstand gevierd tegen de Oostenrijkse bezetters in 1848, door de Hongaarse nationalistische opstandelingen onder leiding van Kossuth Lájos. De viering is jaarlijks ook aanleiding tot demonstraties vanwege de Hongaarse nationalisten. Kop van jut dit jaar was de “Troika”: IMF, EU en ECB, volgens de Hongaarse actievoerders de nieuwe bezetters van Hongarije. Een honderdtal actievoerders drongen dan ook door tot in de kantoren van het IMF in Boedapest om een petitie te overhandigen.

Vandaag kreeg die actie echter een staartje, hoewel er geen schade werd aangebracht aan het gebouw. ’s Morgens werd HVIM-leider László Toroczkai opgepakt terwijl hij zijn dochter naar de kleuterschool wou brengen. In het bijzijn van zijn zwangere vrouw werd zijn huis overhoop gehaald en werden alle informatiedragers – laptop, usb-sticks, harde schijven, gsm – meegenomen. Ook dertig andere nationalistische activisten, de meesten van hen lid van HVIM, werden opgepakt voor verhoor. Bij lange niet alle van hen waren op de bewuste dag aanwezig bij de actie.

Als men de lijst van arrestanten bekijkt, waaronder ook enkele verantwoordelijken van de nationalistische radio Zent Korona, bestuursleden van HVIM en andere organisaties, lijkt het erop dat men de hele top van de buitenparlementaire nationalistische beweging in Hongarije viseert, los van welke betrokkenheid bij strafbare feiten dan ook. De aanklachten die tot nog toe werden geformuleerd zijn overigens pietluttig en staan niet in verhouding tot het politievertoon waarmee de “beschuldigden” vandaag van hun bed werden gelicht of op hun werk werden gearresteerd.

Het is overigens het departement “Georganiseerde Misdaad” van de Hongaarse politie dat vandaag in samenwerking met de Hongaarse staatsveiligheid de acties tegen de nationalisten coördineerde, volgens meerdere speurders op verzoek van de “hoogste rangen”. Er wordt dan ook vermoed dat het gaat om een poging om de nationalistische beweging in Hongarije te onthoofden. Daar hebben de machthebbers ook alle reden toe:  radicaalrechts en de nationalisten zijn de enige echte oppositie in het land en vormen een vrij eensgezinde, bloeiende en groeiende beweging die zeer veel jongeren aantrekt. Eerder viel ook al op dat de nieuwe en nu al razend populaire actualiteitsstek en internettelevisiezender Deres.tv constant had af te rekenen met cyberaanvallen, waarschijnlijk vanwege de staatsveiligheid. Opvallend is eveneens dat ook een reporter bij een onafhankelijke zender vandaag eveneens werd opgepakt in de zaak.

De gebeurtenissen tonen aan dat de centrumrechtse FIDESZ-regering ondanks haar euroscepticisme en ietwat nationalistische uitstraling in verkiezingsperiodes, niet hoog oploopt met de nationalisten in haar land of het respecteren van de mensenrechten. Het zou overigens verbazen mocht het EU-parlement dit voorval aangrijpen om nogmaals uit te halen naar premier Orbans partij: het gaat immers om het IMF, het heiligste der heiligen voor de liberale kliek van Verhofstadt.

© afbeeldingen: szentkoronaradio.com

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d