Olieprijzen +30% door sancties VSA en EU

Op 23 januari kondigden de Europese Unie en de Verenigde Staten van Amerika sancties af tegen Iran. Europese landen mochten voortaan geen handel meer drijven met Iran met betrekking tot olie, graan, diamant, goud en andere edelmetalen. Tevens werden deviezen van de Iraanse centrale bank in EU-landen bevroren. Doel: het isoleren van Iran. Resultaat: benzineprijzen +30% en een verdere opkomst van Azië.

De Iraanse centrale bank werd ook afgesloten van de dollar exchange en de muntoorlog tegen Iran is al even ingezet. Dit rapporteerde RechtsActueel reeds in dit artikel. Ondertussen bleek dat de VSA en Europa zich vooral in de eigen voet hebben geschoten, Europa op kop. De Iraanse olie-export is immers niet gestopt en ook de dollar als internationale ruilmunt heeft klappen gekregen. Indië en China gaven reeds aan dat zij voortaan de olie zouden kopen die normaal de EU en de VSA kopen en dat zij niet met dollars, maar met goud zouden betalen.

Het effect op de goudprijs werd dan ook al snel duidelijk:

Zoals men kan zien is de goudprijs ondertussen, los van inflatie, historische hoogtes aan het bereiken. Mensen die in de jaren ’90 goud kochten, tellen nu hun winsten uit. Dit zorgt er ook voor dat de dollar steeds verder in waarde verliest aangezien een zeer aanzienlijke hoeveelheid olie nu verhandeld wordt in goud.

Het grootste probleem dient echter nog te komen. Christine Lagarde, directrice van het Internationaal Monetair Fonds, waarschuwde dinsdag 20 maart voor de gevolgen van het olie-embargo rond Iran.  Zij ziet het embargo rond Iran zorgen voor een stijging van olieprijzen van 30%. Dit is dan nog enkel maar de stijging van de ruwe olie en niet van de geraffineerde producten die olie gebruiken zoals benzine, diesel, maar ook geneesmiddelen en indirect voedsel (gemechaniseerde landbouw vereist nu eenmaal olie, tractors rijden niet op zand).

One comment

  1. Dat zijn allemaal leugens ! Verhofstadt de Wijze en Van Rompuy de Slimme zeiden dat het
    niet anders kan.

Comments are closed.