Sabam eist geld van Vlaamse bibliotheken, maar ook van Vlaams Belangsecretariaat in Gent

In de media kon iedereen vernemen dat Sabam bibliotheken opbelt met de eis om auteursrechten te betalen op de ‘voorleesuurtjes’ die sommige bibliotheken organiseren kleuters. Gezeten op de grond, luisterend naar een dame of heer die op onderhoudende manier een verhaaltje voorleest van een Vlaamse of Nederlandse auteur. Wie kan er zich iets gezelligers bedenken?

Sabam, een privé-organisatie die auteursrechten meent te moeten beschermen, denkt daar blijkbaar het zijne van en eist nu een vergoeding van de bibliotheken die deze leesuurtjes organiseerden. Zo kan men de auteurs correct vergoeden. A ja, want hun boeken werden niet gekocht door die 5-jarige kindjes. Deze crimineeltjes durfden het aan om stiekem het boek al volledig te kennen zonder het ooit gekocht, laat staan gelezen te hebben!

Dat Sabam niet geliefd is in Vlaanderen is geweten. Hun quasi maffiose praktijken reiken tot het absurde. Het programma Basta!, van de programmamakers van Man Bijt Hond en dus nu de nieuwe eigenaars van VT4, klaagden de praktijken van Sabam reeds aan in een ontluisterende reportage. (bekijk het hier)

Maar Sabam heeft nu ook het Vlaams Belang onder de loep genomen. Alleszins toch het secretariaat van Vlaams Belang Gent. Dit werd aan een grondige controle onderworpen en jawel! De controleur kon een geluid waarnemen dat uit de boksen vloeide van de computer van de aanwezige secretaris. De tonen reikten voorwaar tot aan de ‘wachtkamer’, waar evenwel niemand zat. Het kostte de partij toch een flinke duit, die ze vermoedelijk jaarlijks zal moeten blijven ophoesten. Reden? De wachtkamer, zoals Sabam het zelf benoemde, werd aanzien als een openbare ruimte en daar mag enkel muziek gedraaid worden mits betaling aan Sabam. Dat het secretariaat enkel toegankelijk is nadat de deur ontgrendeld wordt, mag niet baten.

One comment

  1. een mafia praktijk. Ze rijden ganse dagen rond in wagens op ons kosten om affiches te controleren. Artiesten zien er weinig of niks van. Niet moeilijk personeel, wagen,benzine, maaltijden enz… Ik ken voorbeelden van componisten welke nog nooit een cent gezien hebben van sabam. Mafia !!!

Comments are closed.