Vlaams Belang Jongeren Lentecongres

Rechts Actueel stelde naar aanleiding van het Lentecongres van de Vlaams Belang Jongeren enkele vragen aan de toekomstige voorzitter van VBJ. Wat houdt het congres juist in? Moeten we lezen ‘De winter is voorbij’ of eerder ‘Dewinter is voorbij’? Wie zit er in de nieuwe bestuursploeg? En zo verder. Lees het vraaggesprek hieronder en kom meer te weten.

Wat staat er te gebeuren tijdens dit VBJ-congres?

Een VBJ-congres wordt tweejaarlijks georganiseerd en buigt zich over de aanstelling van een vernieuwd dagelijks bestuur. Het VBJ-Lentecongres start met een verwelkoming door nationaal partijvoorzitter Bruno Valkeniers. Daarnaast zijn er onder meer toespraken van de stichter van VBJ Filip Dewinter en uittredend VBJ-voorzitter Barbara Pas. Dit jaar is trouwens een speciale editie, want VBJ bestaat 25 jaar. Met een fototentoonstelling flitsen we terug in de tijd en halen we een resem interessante foto’s van onder het stof. Afsluiten doen we met een receptie, waarbij we met een hapje en een drankje toasten op het verleden én de toekomst.

Moeten we de titel lezen als ‘De winter is voorbij’ of als ‘Dewinter is voorbij’?

Het Algemeen Ledencongres werd voor de gelegenheid omgedoopt tot een ‘Lentecongres’. Ten eerste omdat de lente dan werkelijk begint; ten tweede omdat hetzelfde weekend ook ons jaarlijks vormingsweekend – beter gekend als de ‘Winteracademie’ – doorgaat in Antwerpen. Het Lentecongres is dus als het ware het sluitstuk van de Winteracademie. Maar misschien is er wel een derde reden en zit er een duidelijke boodschap achter ‘De winter is voorbij’, wie weet. Het congres zal zeker voor de nodige duidelijkheid zorgen. Komen is dus de boodschap!

Een nieuwe ploeg zal VBJ leiden, zijn er grote plannen voor de toekomst?

Een nieuwe ploeg zal zich ongetwijfeld laten voelen. We hebben sterk het gevoel dat er een nieuwe generatie klaarstaat die kiest voor nationalistische herbronning en openstaat om nieuwe thema’s aan te snijden. De vorming van nieuwe kaders, de ‘leiders van morgen’, wordt meer dan ooit een prioriteit. Daarnaast moet VBJ een actievere rol spelen om het Vlaams Belang te sturen. In aanloop naar 2012 maar zéker ook daarna. Vlaams Belang moet terug die inhoudsvolle zweeppartij worden en een radicaal alternatief  zijn voor de klassieke partijen, N-VA incluis.  Bart De Wever zou dit een momentum noemen!

We vingen op dat enkele N-SA’ers kandidaat zouden zijn voor het nieuwe dagelijks bestuur dat op het congres verkozen wordt. We veronderstellen dat dit voor discussie zorgde binnen VBJ?

Of mensen vroeger actief waren of zijn bij N-SA is van ondergeschikt belang. Er liepen meerdere kandidaturen binnen om opgenomen te worden in het nieuwe bestuur. De Vlaamse Beweging is een huis met vele kamers en zo ook de ‘afkomst’ van de verschillende kandidaten. Als VBJ zijn we niet op zoek naar ja-knikkers, maar naar jonge rebelse geesten en die komen uit verschillende verenigingen: KVHV, Voorpost, NSV!, … Alle kandidaten werden zeer grondig overwogen, op basis van een individueel vraaggesprek en de gemotiveerde kandidatuur die vooraf werd ingestuurd.

VBJ oordeelt niet wie de ‘foute’ Vlaams-nationalisten zijn. Dat is eerder iets voor Siegfried Bracke en de N-VA. De vernieuwde VBJ-ploeg, die ter goedkeuring wordt voorgedragen, beschikt alleszins over heel wat overtuiging en talent. Wie de jongens en meisjes zijn die er de komende twee jaar volop tegenaan gaan, zal bekend gemaakt worden op het VBJ-Lentecongres op 25 maart om 14u in de Zalen van de Zoo (K. Astridplein 26 te Antwerpen).  Tot dan!

One comment

  1. Als Dewinter voorbij is dan krijgt ge opnieuw een krabbenmand zoals onder FVH en aanhang en wens ik u behouden vaart maar dan zal ik niet meer meevaren met overmoedige cadetjes die denken dat ze kapiteing zijn.

Comments are closed.