Directie Meister zet private militie in tegen stakers

In Sprimont, provincie Luik, neemt de directie de term “klassenstrijd” nogal letterlijk. Toen arbeiders vanwege sociale onrust staakten en het bedrijfsterrein blokkeerden, besloot de directie niet voor de dialoog te gaan, maar voor de confrontatie. Vanuit Duitsland en Frankrijk lieten ze een 25koppige “bewakingsfirma” overkomen om de arbeiders uit elkaar te ranselen met gummiknuppels, honkbalknuppels en traangas, om zo drie vrachtwagens af te halen. 

Het sociaal conflict was begonnen op maandag 20 februari 2012 nadat bleek dat Meister had besloten, als zoveelste multinational, om twee grote toekomstige orders, die normaal in Sprimont zouden verwerkt worden, in het buitenland te laten afhandelen. Woensdag waren enkele directieleden kortstondig vastgehouden op hun bureau, nadat zij de afspraak hadden genegeerd om de bedrijfsterreinen niet te betreden tot donderdag om dan in gesprek te gaan met de werknemers, zoals ook gevraagd door de vakbonden. Zij besloten daarop om niet meer te verschijnen en in plaats daarvan op zondag 26 februari een private militie te sturen. Bij aankomst sloten de militieleden, want dat is wat ze de facto zijn, vier onderhoudsmedewerkers op, zodat die geen alarm konden slaan. Één van hen sloeg daar toch in, waarop werknemers kwamen toegesneld om de verwijdering van de drie vrachtwagens te vermijden. Waar ze uiteindelijk ook in slaagden, maar pas nadat twee werknemers gewond geraakte door toedoen van de Fransen en Duitsers.

Het is zeker zo dat deze tijden geen positieve vooruitzichten hebben op economisch en sociaal vlak. En we willen zelfs gerust zeggen dat sommige zeer stakingsbereide vakbondsleden niet handelen voor het goed van het bedrijf. Maar zelfs indien dat het geval hier was, dan nog is de reactie van de directie van Meister volledig onterecht. Dit was niet een poging van mensen om bedrijfsgebonden materialen af te halen, dit was een regelrechte aanval van een private militie. Het doet wat denken aan het einde van de negentiende eeuw toen ze in de VSA het Pinkerton National Detective Agency inzetten om stakingen te breken (in Homestead, Pennsylvania, vielen daarbij 15 doden).

Wij kunnen deze daad van de directie dan ook enkel maar ten strengste veroordelen en nogmaals oproepen tot klasseverzoening. Wanneer men echter zo’n private milities inzet zonder daarvoor in te willen gaan op de vraag naar dialoog gaat de directie zeer zwaar in de fout en dient men zich niet enkel uitgebreid te excuseren bij de werknemers, maar tevens gestraft worden volgens de mogelijkheden die de wet biedt.

3 comments

  1. Staken is zowat de meest onnozele en nutteloze manier om actie te voeren. Het is heel goed dat bedrijven zich niet laten chanteren door luiaards in rode of groene vuilniszakken die het bedrijf saboteren en anderen verhinderen te werken.

  2. waarom verdomme blijven we zo kalm gedaan met ons klote te laten spelen ,ze mogen verdomme tevreden zijn dat we toestaan om hun firma hier te vestigen

    stuur ze allemaal terug we konden het vroeger alleen dus nu ok nog

  3. Ik word hier echt niet goed van. Waar gaan we naartoe als dit soort zaken op zo’n manier uitgevochten wordt? Er zijn er velen (ja, ook onder de werknemers) die staken de facto veroordelen, gevolg daarvan is volgens mij dat bedrijven zich meer en meer zullen gaan permitteren om stakingen te breken. Terug naar de slavernij die we in de industriële revolutie hebben meegemaakt? Arm België…

Comments are closed.