Bormsherdenking 2012

Graag vestigen wij uw aandacht op de de 66ste Bormsherdenking door het Bormshuis georganiseerd op zondag 15 april 2012, ter herdenking van de executie van dr. August Borms in april 1946, in volle, blinde repressietijd. “Na de oorlog startte de Belgische overheid een onderzoek naar de activiteiten van de activisten. Ook Borms stond op de verdachtenlijst en werd op 8 februari 1919 gearresteerd. Hij had de kans gehad om naar Nederland te vluchten maar deed dit niet om principiële redenen. Op 6 september 1919 veroordeelde het Brusselse assisenhof Borms tot de doodstraf.”

  • 11.30 u.: eucharistieviering in de Sint-Franciscuskerk aan de Bredabaan te Merksem met E.H. Dré de Vries uit Vilvoorde als celebrant, Elke Heylen als lector en met medewerking van het Scheldekoor en soliste Hilde van Hoogten.
  • 12.30 u.: plechtigheid aan het graf van dr. Borms op het oude kerkhof aan de Van Heybeeckstraat; grafrede door Frans Crols, voorzitter van de debatclub Res Publica en met medewerking van het Scheldekoor voor de samenzang.

Na de plechtigheid is er tot 16 u. gelegenheid om het Bormshuis te bezoeken (met het Bormsmuseum en de tentoonstelling “Door de lens van Nestor Gerard. Vlaamse Beweging in foto’s”, en het Antiquariaat Vlaamse Beweging).