Op vrijdag 17 februari werd in Sofia, de Bulgaarse hoofdstad een nationalistisch congres gehouden onder de naam „Europa der vrije naties, geen Europa der eurocraten!“. Het congres werd georganiseerd door de Bulgarski Nationalen Soyuz, de Bulgaarse Nationale Unie, een nationalistische beweging die sinds 2001 actief is.

Doel van het congres was de contacten te versterken tussen Europese nationalistische organisaties en te debatteren over belangrijke Europese vraagstukken. De aula van het Macedonisch Wetenschappelijk Instituut, waar de conferentie werd gehouden, zat vol aanwezigen. Sprekers uit binnen- en buitenland richtten zich tot de aanwezigen. Onder hen de bekende Bulgaarse nationalist en activistenleider Simeon Kostadinov en Pierre Vial, de Franse nieuw-rechtse filosoof en voorzitter van “Terre et Peuple“.

‘s Anderendaags werd een herdenkingsmars gehouden voor generaal Hristo Lukov (1887-1943). Generaal Lukov, een oorlogsheld uit de Eerste Wereldoorlog, was een nationalistisch en anticommunistisch politicus gedurende het interbellum. Op 13 februari werd hij voor zijn huis doodgeschoten door communisten. Dit jaar stond de herdenkingsmars ook in het teken van Vasil Levski, Bulgaars revolutionair en nationale held die in 1873, 145 jaar geleden dus, door de Turken werd gedood.

Zo’n 1.200 nationalisten namen deel aan de herdenkingsmars. Deze mondde echter al gauw uit in een demonstratie voor Bulgaarse onafhankelijkheid en tegen de EU. Zowel buitenlandse diplomaten als antifascisten hadden op voorhand nochtans druk gezet op de Bulgaarse overheid om het congres niet te laten doorgaan en het zeker niet tot een betoging te laten komen. De demonstratie volgde echter het gewone parcours van de herdenkingsmars en de politie kwam nergens tussenbeide. Voor de BNS waren beide activiteiten een groot succes dat zeker zal vervolgd worden.

Met dank aan Tripmir Gudar

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d