Thomas Donilon geeft toe: (munt)oorlog tegen Iran is al bezig

Velen onder onze lezers zullen Thomas Donilon niet kennen, hij is anders wel één van de belangrijkste en machtigste personen in de VSA. Als nationaal veiligheidsadviseur verbonden aan de Amerikaanse president is hij betrokken bij kwesties van Amerikaanse nationale veiligheid en is hij ook prominent aanwezig op gesprekken over Afghanistan, Irak en NAVO-aangelegenheden. Op 6 februari 2012 liet hij zich op CBS ontvallen dat de oorlog tegen Iran begonnen is, maar de fase van kogels en raketten laat nog even op zich wachten.

Wanneer men de wisselkoers tussen Amerikaanse dollar (USD) en Iraanse rial (RI) bekijkt over een langere periode vallen bepaalde bewegingen op. In drie maanden tijd (december 2011, januari 2012, februari 2012) ging deze munt van een wisselkoers van 1USD/11.000RI naar 1 USD/23.000RI. De sterkste daling vond plaats in de periode 22, 23 en 24 december 2011 waar op 72 uur de rial 15% van z’n waarde verloor. Charlie Rose, vast interviewer bij CBS, hield op 6 februari een gesprek met Thomas Donilon. Heel even dwaalde het gesprek af naar de huidige crisis rond Iran. Op een bepaald moment ging het over de koers van rial en Donilon zei dat de val van die munt helemaal geen toeval was, maar bewerkstelligd. Om daarna, zichtbaar geschrokken doordat hij zijn mond voorbijsprak, terug in z’n normale, uitdrukkingsloze, plooi te vallen.

Nu kan men veel zeggen van het beleid van de Iraanse president Ahmadinnejad, maar men kan moeilijk zeggen dat de man veel kaas heeft gegeten van economie, laat staan van economische politiek of politieke economie. Zo was er in 2011 nog een gigantisch schandaal in Iran waarbij ter waarde van 2,6 miljard dollar aan Iraans geld verdwenen in een groot corruptieschandaal waarbij Ahmadinnejad-getrouwen, zoals Esfandiar Rahim Mashaei, was betrokken. Het leidde tot een conflict tussen de groep rond Ahmadinnejad en de conservatieven rond de ayatollahs. Dit schandaal zorgde voor een grote dip in de Iraanse beurs en zorgde voor een massaal verlies in vertrouwen naar religieuze en bancaire autoriteiten in Iran. Kort hierna begon het Iraanse Rekenhof, die de rekeningen van de Iraanse staat controleert, zich vragen te stellen bij het financiële beleid van Ahmadinnejad, zeker toen bleek dat de schatkistreservers op waren. Het antwoord was simpel: het Iraanse Rekenhof werd gesloten.

De reden dat dit vermeld wordt, is het feit dat sommigen proberen dit schandaal aan te grijpen om de val van de rial te verklaren. Ahmadinnejad is echter al vijf jaar aan de macht en zijn zeer gebrekkige kennis van economie is reeds lange tijd gekend. De uitspraak van Donilon geeft de feiten echter correct weer en de versie van Jim Rickards is ook interessant aangezien het de versie van Donilon bevestigt. Rickards is niet de eerste de beste, hij is advocaat, economist, investment banker (35 jaar ervaring op Wall Street), hij waarschuwde ruim op voorhand over de crisis van 2008, voorspelde de enorme stijging van de goudprijs, etc… Ook zeer interessant is zijn boek “Currency Wars” waarin hij netjes en overzichtelijk (en zeer goed gedocumenteerd) de muntoorlogen blootlegt. Toen Rickards  werd gevraagd waarom de rial volgens hem was ingestort, zei hij dat er geen groot complot moest achter gezocht worden. Midden januari sneed Barack Obama de Iraanse centrale bank af van alle mogelijkheden om munten om te zetten in dollars. Enerzijds door de toegang tot Amerikaanse banken af te snijden, anderzijds door alle andere banken (privaat of staatsgebonden) over de ganse wereld af te dreigen met hen ook af te snijden als zij als tussenpersoon zouden fungeren voor Iran. Zie ook onderstaand filmpje

Het is heus niet zo dat dit nu opeens gebeurt. Reeds drie jaar zijn ze bezig met de voorbereiding van dit financiële offensief. Jim Rickards gaf ook toe dat hij op één van de bijeenkomsten was in 2009 waar topbankiers met vertegenwoordigers van de Amerikaanse overlegden over de strategie om de Iraanse economie financieel te vernietigen. Dit diende als drukmiddel om de Iraniërs ervan te weerhouden om zich in te laten met nucleaire projecten. Resultaat? De Iraniërs staan met hun rug tegen de muur en zien nu nucleaire projecten als de enige manier om zich nog te beschermen tegen de Amerikaanse muntoorlog en de meer explosieve (neem dat maar letterlijk) spionageoorlog tegen Israël. De Amerikanen zijn ook niet aan hun proefstuk toe op dit vlak, graag verwijs ik naar het boek “Confessions of an economic hitman” van John Perkins.

Een ander doel dat men wil bereiken, is een injectie van hyperinflatie in de Iraanse economie, wat op zijn beurt kan leiden tot een volksopstand. Hyperinflatie zorgde immers ook voor een groot deel van de opstand in Egypte.

One comment

  1. Iran heeft overigens al gereageerd hierop. Ze verhandelen nu hun olie in goud ipv in dollars, net zoals libië dat deed voor ze werden aangevallen door de NAVO. De Amerikaanse strategie houd ook wel risico’s in. Als meer landen hierdoor allerlei grondstoffen niet meer in dollars maar in bv goud gaan verhandelen zou het einde van de dollar als wereldreservemunt snel dichterbij kunnen komen en dus ook het crashen van de dollar en het krediet verslaafde Amerika…

Comments are closed.