Haalt radicaal-links absolute meerderheid in Griekenland?

De crisis in Griekenland is allesbehalve gedaan, zo zijn Europese staatshoofden momenteel aan het onderhandelen over een nieuw steunpakket aan Griekenland, goed voor zo’n 135 miljard euro. Ondertussen kunnen we echter ook zien wat er gebeurt wanneer rechts geen  degelijk, en dus niet-liberaal, alternatief voor het huidige status quo brengt: radicaal- en extreem-links zouden een meerderheid aan zetels in het Griekse parlement halen volgens peilingen.

Als grootste partij blijft het liberaal-conservatieve Nea Dimokratia aan kop met ongeveer 30%. Wat trouwens een achteruitgang is sinds de vorige verkiezingen. LAOS, een rechtse nationaal-conservatieve partij, stabiliseert rond de 6%. PASOK, die bij de vorige verkiezingen nog meer dan 40% haalde, wordt gedecimeerd naar net 10%. Radicaal- en extreem-links gaat met de rest lopen. De Communistische Partij zou naar 14% gaan, de Coalitie van Radicaal Links gaat naar 12% en Democratisch Links zou 18% halen. In totaal zijn is dit goed voor 44%, met de sociaal-democratische PASOK erbij wordt dit zelfs 54%. Men moet echter rekening houden met het feit dat de verkiezingen pas in april 2012 plaatsvinden en de crisis verre van gedaan is. Laten we stellen dat elke hier genoemde linkse partij nog eens 2% zou groeien, wat niet eens zo onrealistisch is, dan zou extreem- en radicaal-links 50% halen. Maar zelfs zonder dit scenario kan door de zetelverdeling een links blok de meerderheid in zetels halen.

Moge het een les zijn voor rechts in de rest van Europa. In Frankrijk hebben ze het al door, wanneer in de Lage Landen?

4 comments

  1. ‘t Kan aan mij liggen, maar ontbreekt er nergens 10%? Een verhouding 54% links – 46% lijkt me ook niet zo vreemd, is in veel landen zo (en durft al eens wisselen). Ik leer er eerder uit dat PASOK versnippert over linksere partijen – een fenomeen dat je ook al in Nederland ziet (PvdA opgevreten door SP) en dat misschien ook in Vlaanderen aan het gebeuren is (Groen groeit langzaam, SP.a kalft af). Of hieruit dus grote conclusies te trekken zijn voor de koers die rechts moet varen is toch twijfelachtig.

    1. Net zoals hier heeft ook Griekenland links en rechts wat partijtjes die meedoen, maar niet echt een kans maken om te wegen op het beleid.

  2. terug naar de Drachme beste oplossing iedereen ze’n eigen munt terug we hoeven niet te concureren met de Dollar

Comments are closed.