FBI arresteert Marokkaan die Amerikaanse parlement wou opblazen

In een parkeergarage nabij het Amerikaanse Capitool (zetel van het bicamerale Amerikaanse parlement) arresteerden agenten van de FBI een Marokkaanse man. Hij zou de intentie gehad hebben om een zelfmoordaanslag te plegen in het Amerikaanse Capitool nadat hij eerst met een machinegeweer huis zou hebben gehouden. Het gaat om de 29jarige Amine El Khalifi.

Amine El Khalifi was op de leeftijd van 16 jaar aangekomen in de VSA met een tijdelijk visa. Toen dit verlopen was, bleef hij echter toch illegaal in het land. El Khalifi zocht in de VSA contact met mogelijke Al-Qaidacellen via extremistische websteks. Hij werd uiteindelijk gecontacteerd door FBI-agenten die zich voordeden als leden van Al-Qaida. In gesprekken en ontmoetingen met de agenten vertelde hij dat 30 mensen doden goed te doen was en dat hij dat gerust wou doen. Ook wou hij daarna met een zelfmoordvest zich opblazen in het Capitool. Wat hij wou van de agenten was een machinegeweer en zelfmoordvest, al de rest plande hij zelf. Eerst sprak hij over een aanslag te plegen nabij het Pentagon of tijdens het middaguur in Washington, waar de restaurants dan vol zitten, zijn aanslag te plegen. Een undercoveragent met de naam “Yusuf” die aan El Khalifi werd verbonden, zogezegd als Al-Qaida-afgevaardigde, ook zien hoe hij oefende met vuurwapens en hoe hij informatie zocht over het gebruik van een zelfmoordvest. Hij getuigde ook dat El Khalifi het Capitool met hem verkende, op zoek naar de snelste manier om binnen te geraken, en in een groeve in West-Virginia zelfgemaakte nagelbommen testte.

In de ochtend van 17 februari 2012 ontmoette hij de FBI-agenten, nog steeds in de illusie dat deze Al-Qaidamilitanten waren, en kreeg hij een, onklaar gemaakt, MAC-10 machinegeweer en een valse zelfmoordvest. Toen hij vertrok richting Capitool om zijn daad uit te voeren, de zelfmoordvest reeds aan, werd hij overmeesterd door FBI-agenten en gearresteerd. Zijn motieven waren volgens El Khalifi zelf een woede om de Amerikaanse oorlog tegen terrorisme en zijn idee dat de Amerikanen oorlog tegen de islam zouden voeren.