[Opinie] Wilders, PVV en het meldpunt Oost-Europeanen

Wilders,  grote held in de strijd om vrijheid en Europese normen en waarden, waagt zich aan een nieuwe kruistocht: de “Oost-Europeanen” overspoelen Nederland, pikken jobs in van de Nederlanders én zorgen voor massa’s overlast. Ome Geert wil nu goed de strijd aanbinden met dit Nieuwe Kwaad! De hetze is al geruime tijd bezig in het PVV-kamp, maar is nu tot een voorlopig orgelpunt gekomen met het online gaan van een “meldpunt voor Midden- een Oost-Europeanen”. Tien ambassadeurs van landen uit Midden- en Oost-Europa schreven reeds een gezamenlijke verklaring om het initiatief af te keuren. Wat is er juist aan de hand?

Voornamelijk Polen, zowat zonder uitzondering afkomstig uit het rurale Poolse grensgebied met Wit-Rusland, komen inderdaad sinds enkele jaren met volle autocars afgezakt naar West-Europa om tewerkgesteld te worden in de bouw en als kuisvrouw. Recente onderzoeken wijzen daarbij uit dat dit cliché qua taakverdeling ook echt wel klopt. Deze mensen blijven hier doorgaans voor een bepaalde periode, met de bedoeling terug te keren naar het thuisland zodra ze genoeg geld en ervaring hebben bijeengespaard om zelf een huis te bouwen en een zaak te beginnen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de talrijke Bulgaren die nu in de bouw tewerkgesteld worden.

Tijdens hun verblijf hier leven de meeste ploegen Poolse arbeiders die in de bouw tewerk gesteld worden, vaak samen geronseld door een uitzendbureau, in een door het uitzendbureau voorzien appartement. Mannen onder elkaar, opeengepakt, ver van huis, die alleen bij de terugreizen tijdens de feestdagen en bouwverloven hun families terugzien. Uiteraard wordt er dan in het weekeinde al eens serieus wat wodka gedronken. Vergelijk het met de emoties die “onze jongens” ook wel eens zullen ervaren als ze ver van hun geliefden een tour of duty vervullen in Kunduz, ter verdediging van de belangen van de vrienden van Geert.

En nu we deze Poolse arbeiders gelijk met “onze jongens” vergelijken … Ik kan enkel hopen dat geen enkele inwoner van de populaire vakantiebestemmingen Lloret del Mar, Ibiza, Chersonesos of andere het in het hoofd haalt een meldpunt op te richten voor overlast door dronken, kotsende, vechtende en wildplassende Nederlanders gedurende de zomermaanden! Het imagoprobleem voor Nederland in Europa zou wel eens een pak groter kunnen worden dan door de smakeloze strapatsen van de mediageile Wilders.

Vanuit het neoliberale standpunt gezien zou de komst van de Poolse arbeiders trouwens gezien moeten worden als de triomf van de vrijhandel binnen Europa, de liberalisering en vrijmaking van de Europese arbeidsmarkt en de Polen zelf als harde en eerlijke werkers. Zo heeft Wilders, nochtans zelf een hardvochtige neoliberaal, het nochtans niet begrepen. Hij is namelijk populist voor alles, liberaal als het hem goed uitkomt en anders niet. Ideologie speelt geen rol in een ideeënloze bende als de PVV: “het gevoel” van “de mensen” telt des te meer. De luidste stamgast in de lokale kroeg heeft geconstateerd dat er problemen zijn met Polen, dus komt de PVV met een oplossing. Eens die er is, noemt Wilders de campagne “een schot in de roos”, omdat ze veel reacties zou hebben binnengehaald over het internet. De stunt levert alvast weeral een pak publiciteit op. Niets is daarvoor zo handig als het uitlokken van een diplomatiek incident met belangrijke handelspartners. Het kiesvee is belangrijk en al de rest moet wijken.

Dat Wilders geen scrupules heeft mag wel heel duidelijk blijken uit het volgende, in het zuiden vast niet al te bekende feit. Terwijl Wilders actief en op stemmenwinst belust Midden- en Oost-Europeanen neerzet als criminele lastpakken, is hij zelf gehuwd met een Hongaarse. Nu ja, Hongaarse: het kibboetsverleden van Wilders is genoegzaam bekend en evenzeer dat er in Hongarije een zeer omvangrijke joodse gemeenschap is. We kunnen dus niet inschatten hoe belangrijk de Hongaarse identiteit is voor de echtgenote van Wilders. Maar zij is dus wel geboren in Hongarije en is draagster van een Hongaars paspoort, wat wil zeggen dat men ze kan aangeven op Wilders’ meldpunt indien ze een glaasje teveel zou ophebben en wat luidruchtig zo zijn na 22u00.

De stelling dat Poolse arbeiders aan oneerlijke concurrentie zouden doen op de arbeidsmarkt gaat trouwens hoe langer hoe minder op: de grote hoop arbeiders uit Midden- en Oost-Europa wordt steeds vaker tewerk gesteld en gehuisvest door speciale Nederlandse uitzendbureaus. Dat maakt hen in totaliteit zo duur als onze eigen arbeiders in dezelfde sector. Van dumpingprijzen en sociale afbraak is in dat geval dus geen sprake. Wél van geldzucht bij de ultraliberale Nederlandse oprichters van deze migratie-uitzendbureaus. Strak in het pak en gewetenloos. Potentiële kiezers voor Wilders, dus. Dus raakt Wilders de wortel van het probleem niet aan en wentelt zich in de plaats daarvan in de braakplassen van de vox populi. Het mag echter duidelijk zijn dat dergelijk onideologisch en ongefundeerd populisme niets met Nationalisme temaken heeft, wel integendeel.

Wij, Nationalisten, dienen de Val van de Muur en het communisme, en daarbij de hereniging van het Europese werelddeel, met twee millennia aan gedeelde cultuur en uitwisseling van ideeën, goederen en mensen te omarmen als de vervollediging van onszelf. Het is reeds rampzalig genoeg te moeten terugzien op de passiviteit van onze politieke vertegenwoordigers die in een recent verleden helemaal geen hulp boden toen de Polen, Hongaren en Tsjechen op leven en dood het linkse totalitarisme in Europa bevochten. Men kan daartegen opwerpen dat we in tijden van economische crisis leven, nu. Dat het iedereen voor zichzelf is. Blijft het feit dat men in de zorgsector en de bouw, ondanks torenhoge werkloosheid, maar geen vacatures ingevuld krijgt. Wanneer deze tijdelijke verwanten, dragers van dezelfde Europese cultuur, terug in hun thuislanden zullen wonen, zullen wij de door hun gezette gebouwen nog steeds gebruiken. Ik hoop dat dat niet het geval zal zijn voor het PVV –populisme en zijn meldpunten.

Bart Van Gucht

7 comments

 1. Gatver, wat een smerige vuilspuiterij zeg!! Geert Wilders slaat de spijker op zijn kop door problemen te benoemen die door de gevestigde orde en haar mediakanalen onder de tafel worden geveegd. Duidelijk dat dit heerschap `Bart van Gucht´ zijn populariteit denkt te kunnen vergroten door tegen Geert Wilders aan te zeiken. Zo lopen er wel meer rond, ook in Nederland, lekker de kop in het zand steken zonder kennis te hebben van de werkelijke problematiek.

  Mag onze enige echte volksvertegenwoordiger alsjeblieft een inventarisatie maken van de problematiek die door honderdduizenden burgers als reëel wordt ervaren. Geert Wilders, petje af, de enige man in Nederland met durf en lef.

  1. Hij vergroot zijn populariteit door met een populaire hetze mee t doen. Ik zie U daar geen tegenargumenten voor geven, alleen dat Ge mji hetzelfde verwijt in zoveel woorden maakt. Dat is niet alleen simpel, het is ook kinderachtig en oneerlijk.

   Maar ikspreek nergens tegen dat er ook echt een aantal overlastproblemen zijn. Ik duid ze alleen maar anders dan populair voorgehouden wordt. En bovendien zijn er tal van problemen met Nederlandse jongeren ook, talrijker dan met Polen. Kijk daarvoor naar de beelden van de Nederlandse scholierenbetoging op het Amsterdamse Museumplein onlangs, op Powned.

   Het is trouwens “Van Gucht” met hoofdletter “V”. Ik benmaar van nederige afkomst.

  2. IK GEEF WILDERS GELIJK MET WAT HIJ DOET DE ISLAM IS OVERAL BAAS AAN HET WORDEN MET HULP VAN DE REGERINGEN DE VREEMDELINGEN KRIJGEN OVERAL DE VOORRANG ZE MOETEN OP ALLES BESPAREN MAAR NIET OP HET AZIELBELIJD ?DE BELGEN MOETEN MEER BETALEN OP ALLES HET AZIEL BELIJT KOST MEER DAN EEN MILLIARD EURO DAAR PRATEN ZE NIET OVER

 2. Hier hoor ik eens tappen vanuit een ander vaatje of oogpunt. En dat geeft wel steek! Ik weet niet hoe erg het daar is en welke soort Nederlanders om ‘wat’ klaagt. Zijn het de vrome religieuze calvanisten, of en zijn het hollanders uit een bekrompen ingeslapen dorpjesomgeving?
  Nou ik was al maar wat blij in mijn piepstille en brave omgeving, dat ik mijn Poolse buren en diens werkmakkers eens hoor lachen en pret maken op zeldzame momenten! Ze zijn mij wat te stil! Jaren geleden toen ik in mijn huisje nieuwjaar vierde en er buiten in het dorp ieder op zichzelf voor zichzelf +famillie vuurwerk afstak, kwam de poolse famillie met hun famillieleden de straat op met een pint in de hand, ik ook en ze wensten me gelukkig nieuwjaar in het Engels. i k ging ze tegemoet die 30 meter van mijn woning en was geen bange vlaming. Ik kende een woorddje en dat was nasdrovia, betekend ‘schol’! Op’uw gezondheid ! Zo werd er een vrolijk’hetzij moeizaam gesprek gevoerd vanwege de taal. Doch het was er niet minder hartelijk om integendeel. Anders hoor of zie ik ze niet, want ze gaan werken bij den herenboer. Ik moet tot mijn verbolgenheid zeggen, dat ik buiten die prettige polen, NOOIT een buurman of vrouw ben tegengekomen om gelukkig nieuwjaar te wensen, want het is hier IEDER voor zich! Oke? Duidelijk?

 3. Met alle respect,

  Ik voel niet de behoefte mij te ‘outen’, zoals dat modernistisch pleegt te heten, als Wilders-fan aangezien ik dat niet ben. Maar dhr. Van Gucht gaat in deze soms toch wel heel kort door de bocht. Natuurlijk heeft hij hier en daar wel een punt, maar de afkeer van Geert Wilders treed net iets te nadrukkelijk op het voorplan om bovenstaande te accepteren als gegronde, constructief correctieve kritiek.

  Zelf nationalist zijnde kan ik U onder andere verzekeren dat er wel degelijk sprake is van het negatieve gegeven van verdringing op onze arbeidsmarkt her en der door Slavische Europeanen. Denk maar aan de Oost-Europese vrachtwagenbestuurders die onze eigen mensen uit de markt concurreren. Dumpingprijzen weet U wel? Of die winterse maanden verleden jaar dat onze bouwvakkers konden stempelen terwijl hun Poolse collega’s aan het werk bleven…

  Begrijp me niet verkeerd. Ik heb al heel veel van Oost-Europa gezien en geproefd. Heb er vrienden en voel me er goed. Maar dat maakt nog niet dat ik vandaag sta te springen om onze huizen te laten rechtzetten door Oost-Europese werkkrachten terwijl de werkloosheid hier torenhoog is. Als we het nog mogen zeggen; werk altijd en overal voor eigen volk eerst! Of denkt Voorpost tegenwoordig anders? Wie minstens, zoals de auteur overduidelijk doet, de perceptie wil scheppen dat gastarbeid in casu goed te keuren is; is zelf ten prooi gevallen aan het gemakzuchtige liberale principe dat arbeid vooral een kwestie van vraag een aanbod is. Wie onze eigen werklozen zo gemakkelijk opgeeft heeft overduidelijk last van dezelfde hangmat-mentaliteit als vele hoge heren.

  Niks van! Activeren & responsabiliseren. Te beginnen met orde en tucht vanaf de schoolbanken opdat de uitwassen van de Marcuse’s terug kunnen gedraaid worden. Te merken aan de klaarblijkelijke noodzaak om arbeid te moeten importeren laat de arbeidsethiek bij bepaalde segmenten van onze eigen bevolkingsklasse te wensen over. Daar moet men op inzetten. Terug nationale fierheid, elitair en rechtschapen solidarisme.

  Dat het bovendien vaak echt wel om de harde valuta’s gaat merk je aan het feit dat op sommige plaatsen de Oost-Europeanen op hun beurt dreigen verdrongen te worden door Zuid-Amerikanen. Een pervers gevolg van een mondain liberalisme dat hierboven duidelijk niet altijd even goed begrepen werd. De auteur mag derhalve altijd met duidelijke bronnen bewijzen dat deze Oost-Europese arbeidskrachten bijna even duur zijn? Hun lonen zijn door de jaren heen inderdaad gestegen maar dat wil nog niet zeggen dat ze financieel plots stukken minder lucratief zijn geworden. Verre van. Maar nogmaals, waar pakweg de Polen te duur worden zie je nu Roemen en Bulgaren… wat ons terug brengt bij de harde valuta’s en de vrije markt.

  Dat onze Oost-Europese vrienden vaak hard werken kan ik van ondervinding beamen. Dat dit laatste even zo vaak dan weer niet klopt evenzeer. Dat regelmatig mede door de sterke neoliberale deregulering de wetten van de respectievelijke gastlanden met de voeten worden getreden valt evenmin te ontkennen. Neem het van mij aan dat onze staatskas behoorlijk wat inkomsten aan haar neus ziet voorbijgaan door deze gastarbeiders 2.0. En neen, dan heb ik het nog niet eens over de kapitaalsverplaatsingen die er plaatsgrijpen middels hun hier gegenereerde inkomens…

  Wilders verwijten dat hij alleen maar de hardste roepers aan de toog een megafoon geeft en zelf met godbetert zijn echtgenote als contra-argumentatie op de proppen moeten komen? Pot… ketel? Dus nogmaals, dat Wilders een populist is? Allemaal goed en wel. Dat hij liberaal en pro-Joods is kan ook best. Maar dat hij per definitie daarom ongelijk heeft? Neen. Zijn meldpunt is een publicitair schot in de roos. Als je de hele EU over je heen krijgt dan beroer je de gemoederen: Exact wat nodig is voor een goed debat, exact wat nuttig kan zijn om nationalistische accenten op de agenda te plaatsen. Of Wilders dat laatste kan laat ik in het midden, dat hij het momentum forceerde staat als een paal boven water.

  Trouwens, zeggen dat de West-Europese leiders niets deden ten tijde van de opstanden tegen het totalitaire linkse regime aldaar is niet alleen incorrect, het is eigenlijk niet waar. Of men genoeg deed is iets anders maar zelfs het kleinste kind weet dat de (door nationalisten vaak verfoeide) CIA Lech Walesa en zijnen vrienden steunde. En nog geen klein beetje. (Om maar een voorbeeld te geven omdat men hier een foto van Solidarność gebruikt). Verder heeft menig ex-sovjet-staat tot op de dag van vandaag enorm veel te danken aan de middelen die men kreeg van zowel de (wederom door nationalisten verfoeide) NAVO en de (wederom door nationalisten verfoeide) EU… Ik denk dat de auteur door deze stellingname te poneren duidelijk te gemakkelijk voorbijgaat aan de logica van de koude oorlog.

  Enzoverder.

  1. Thierry? Of een vriend? Alleszins, en dit geldt voor het hele vriendenclubje: ik ben NIET de spreekbuis van Voorpost. Daar zijn andere mensen voor aangeduid. Ik ben aktief in die groepering. En ik hou me daar bezig met de buitenlandse kontakten die zij heeft. Als ik over andere zaken praat dan dat, maar men er zeer gemakzuchtig van uitgaan dat ik niemand anders vertegenwoordig dan mezelf.

   En nu ik toch aan het delen ben: ik woon al meer dan een jaar samen met een Hongaarse. Bepaald niet bevorderlijk voor het beeld dat T.v.R. van me probeert op te hangen als vastgeroeste, melancholische racist. Maar interessanter in dit gesprek, het is een feit dat uitnodigt om de tekst nu nóg eens te lezen.

   Gedaan? Oké. Wat blijkt dus: ik heb iets gemeen met Wilders, nl. een Midden-Europese, in de Koude Oorlog -perceptie “Oost-Europese” wederhelft. Ik vindt het dus raar dat uitgerekend zo iemand met modder begint te gooien naar de gehele bevolkingsgroep “Oost-Europeanen”. Vooral aangezien hij en ik dus beiden uit ondervinding weten dat integratie en het aanleren van de taal voor net die mensen hier niet onmogelijk is.

   “Het publicitair schot in de roos” bevestig ik trouwens. Ik stel er wel de vraag bij: ten kosten en ten bate van wat?

   De bronnen die ik gebruikt heb voor mijn stelling dat de dag van vandaag een groote aantal Polen en Bulgaren zo duur zijn voor bouwbedrijven als de mensen van hier, komt van Dietse bouwvakkers die met hen samenwerkt. Ik hoor van een aantal van hen hetzelfde: het minimumloon van hiér wordt uitbetaald (waar weliswaar neimand van hier dergelijk werk voor zou doen) plus de woning wordt voorzien en enkele andere kosten zoals de kosten van het busje. Dat ligt in het verlengde van wat men al jaren weet: Nederlanders in Noord en Zuid willen blijkbaar niet meer in de bouw werken, ondanks de vele vacatures.

   Ik geef wel toe dat er vooral in de transportsector redelijk wat oneerlijke concurrentie is geweest van met name Bulgaarse en Roemeense chauffeurs. Maar ik ken die sector goed, heb er zelf jaren in gewerkt en heb er ook redelijk wat vrienden in. Ook hier een grote consensus: ze doen vooral werk dat niemand anders eigenlijk nog wil doen. Daarbij wel een belangrijke opmerking, namelijk dat het feit dat ze dit werk alsnog doen niet alleen gevaren inhoudt voor hen, maar voor alle weggebruikers. Dat is inderdaad een groot risico. Maar daartegen richt de heer Wilders zich niet.

 4. Er zijn mensen en mensen…In ons landje is nog veel in overvloed… In polen zijn de werkende mensen arm,nemen hier alle werk aan en verdienen hier twee of drie maal zoveel dan in het arme Polen.Het is de schuld van geen grensen meer te kennen.Hier is alles toegelaten.Waar armoede is wordt ook de criminaliteit geboren. Geef iedereen genoeg en de criminaliteit gaat dalen.Armoede is geen schande…maar in overvloed leven wel…

Comments are closed.