“Krambambouli, zo wordt geheten. Dat schuimend blond studentennat. Wie zou d’r op aard iets beters weten. In alle pijn en smart als dat?” Iedere student, oud-student of liefhebber van het studentenleven kent deze verzen. Jaarlijks werd in Duitse studentenkringen deze drank genuttigd tijdens de traditionele Crambambulikneipe. NSV!-Antwerpen pikt deze traditie graag terug op en dit aanstaande donderdag in De Leeuw Van Vlaanderen in Antwerpen.

Krambambouli is een soort stroperige fruitbrandewijn, die vlak voor het nuttigen wordt bereid. Oorspronkelijk was “Crambambuli” de naam van “Wachholder-Branntwein” zoals die sinds 1598 gestookt werd door stokerij “Der Lachs” uit Gdansk van de heren Isaak Wed-Lings Wittib en Eydam Dirck Hekker. Later werd de term “Crambambuli” door Duitstalige studenten gebruikt als de term om “Schnaps” aan te duiden.

Al vlug brouwden de studenten er hun eigen brouwsels mee. Het meest succesvolle en mystiek bereide, kreeg de naam Krambambouli.

In Duitstalige studentenkringen werd/wordt één maal per jaar – meestal bij het
einde van het eerste semester – tijdens een “Crambambulikneipe” een
“Feuerzangenbowle” (een grote ketel of “Topf”) gemaakt.

NSV!-Antwerpen zal aanstaande donderdag 16 februari dit brouwsel bereiden en aanbieden aan haar leden en sympathisanten. Vanaf 20u is iedereen welkom in De Leeuw Van Vlaanderen aan de Jezuïetenrui in Antwerpen. Wie zelf het drankje eens wil uittesten, kan hieronder het recept vinden. Zum Wohl!

Benodigdheden (voor ongeveer 20 liter):

een grote ketel (min. 25 liter)
16 tot 18 liter rode wijn (niet zuur)
1 fles droge jonge graanjenever
1 fles bruine rum (best Strohrum, 40 %)
2 flessen bruine rum (Strohrum, 80 %)
rietsuiker (4 kilo)
piramidevormige suikerklontjes (ong. een halve kilo)
kruidnagel (2 handenvol)
Glühweinkruiden
kaneel (6 tot 8 staafjes)
Eventueel: fruit. (Wanneer men fruit aan de krambamboeli wil mengen, dan gebruikt men hiervoor ananas, perziken of mandarijntjes. Het fruit dient twee dagen op voorhand in de graanjenever en de bruine rum van 40 % gemarineerd.)

Alle ingrediënten worden samen in de ketel gebracht en worden opgekookt. Daarna houdt men de krambamboeli warm. Laat de krambamboeli niet te lang koken, anders verliest hij smaak. Hoe langer de kooktijd, hoe lager het alcoholgehalte.

Op een ijzeren plaatje boven het vuur worden de piramideklontjes gesmolten en als caramel in de krambamboeli laten druipen. Hierna op smaak brengen met suiker en extra kruiden (kaneel en Glühweinkruiden).

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d