Herinnert u zich nog de klacht van ene Bienvenue Mbutu Mondondo tegen het Kuifje-album ‘Tintin au Congo’? De man beweerde dat het stripverhaal racistisch zou zijn en eiste dat de verkoop ervan stop zou gezet worden. Welnu, de zaak werd vrijdag door de rechter ongegrond verklaard. Kuifje mag dus zijn avonturen blijven beleven in Congo. De zwarte man gaat zijn strijd helaas nog niet staken en laat zijn advocaat vandaag beroep aantekenen tegen deze beslissing.

Het album, dat dateert van 1931, speelt zich af in het gekoloniseerde Belgisch-Kongo. De tekeningen tonen negers met dikke lippen en platte neuzen en Kuifje laat nu en dan de negers wat werk uitvoeren. Uiteraard heet dit racisme voor de betere multiculti. Maar het CRAN (Conseil Représentatif des Associations Noires) en Mbutu grijpen dus naast hun verhoopte succes.

Deze belachelijke soap is echter nog niet voorbij, want Alain Amici, één van de (!) advocaten van Bienvenu Mbutu Mondondo, zal vandaag voor de rechtbank beroep aantekenen tegen deze beslissing.

De rechtbank wees echter, in het verlengde van deze zaak, ook de eis af van uitgeverij Casterman en de nv Moulinsart, die elk 15.000 euro gevraagd hadden wegens ‘tergend en roekeloos geding’. Hun imago zou hierdoor schade lijden en de verkoop van Kuifje-albums in gevaar brengen.

Hieronder één van de beruchte – en ondertussen gecensureerde –  aangeklaagde pagina’s.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d bloggers liken dit: