Enkele dagen geleden schreven we hier over Bloody Sunday, de moordende schietpartij van Britse soldaten, waarbij 14 Noord-Ieren het leven lieten. (lees hier) Vandaag werd officieel bevestigd dat Sinéad O’Connor op 12 april naar Vlaanderen komt voor een optreden. Sinéad is een Ierse dame én heeft een zekere vorm van nationalisme in haar. Naar aanleiding van Bloody Sunday heeft ze overigens een lied geschreven en ze keurde destijds de anti-Britse acties van het Iers Republikeins Leger (IRA) goed.

Het bekendste lied naar aanleiding van deze zwarte dag voor Noord-Ierland, is ongetwijfeld Sunday Bloody Sunday van U2. De eveneens Ierse groep uit Dublin met als zanger Bono, neemt met dit lied echter niet de Britse bezetting van Noord-Ierland op de korrel, doch wel de hele situatie die ontstaan is door die bezetting. De zanger van U2 is als pacifist een man van dialoog en wil dan ook dat er een compromis wordt gevonden om de ‘Troubles’ in Noord-Ierland te kunnen beëindigen.

Als tegenreactie voor deze lauwe oproep én vooral omdat Bono, telkens hij dit lied aanheft, perse wil duidelijk maken dat het geen ‘rebel song’ betreft (“This is not a Rebel Song!”), schreef Sinéad O’Connor het lied ‘This is a Rebel Song’. Daarmee wil ze niet enkel Bono er op wijzen dat ook hij een Ier is die beter een kant kan kiezen inplaats van zijn wortels te verloochenen, maar ze wil ook haar ongenoegen uiten over de penibele situatie van Noord-Ierland. De veelbetekenende tekst vind je hier: klik hier.

Op 12 april 2012 komt deze zangeres naar Brussel voor een optreden. We kunnen een optreden van Sinéad O’Connor zeker aanbevelen! Niet enkel omdat ze een Ierse vrouw is die fier is op haar afkomst, maar tevens omdat haar muziek betoverend is. Hieronder vind je alvast het prachtige Foggy Dew, een duet van haar, samen met The Chieftans, een traditionele Ierse Folkgroep.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d