Het Groene Verzet neemt Bani Walid in

Na hevige gevechten in de stad Bani Walid, zo’n 170 kilometer ten zuiden van Tripoli, hebben Khadaffigetrouwe rebellen, die zich het Groene Verzet noemen, de stad ingenomen. Bij de gevechten kwamen 5 soldaten van de Libische regering om en werden er 25 gewond. Zij zouden zich 40 kilometer buiten de stad pas gehergroepeerd hebben. Aan de kant van het Groene Verzet zouden geen doden zijn gevallen.

Tevens zijn er gevechten bezig in de zuidelijke Libische stad Sabha tussen het Groene Verzet en de regeringsmilities. Hierbij zouden er twee soldaten gedood zijn. Op de campus van de Alfateh universiteit in Tripoli is er dan weer een bom ontploft. De gelederen van het Groene Verzet groeien sterk aan nu blijkt dat met het wegvallen van Khadaffi de milities het eigenlijke bestuur van het land in handen hebben en met een combinatie van ontvoeringen, intimidatie en extreem geweld hun macht proberen op te leggen.

De NAVO probeert links en rechts brandjes te blussen, maar de tribale verdelingen van de milities zorgen telkens voor nieuwe incidenten. Hiertegenover staat het groeiende Groene Verzet dat, vanwege hun nationalistische visie op de Libische identiteit en hun ideologische agenda, veel minder vatbaar zijn deze tribale verdelingen. Khadaffi is dan wel dood, zijn status als martelaar voor vele Libiërs, en Afrikanen in het algemeen, is springlevend. Al zijn de doden uiteraard te betreuren, het is goed om te weten dat de NAVO, en de (post)modernistische Verlichting die zij uitdragen, ook hier weer het deksel op de neus krijgt. De revolutie tegen de modernistische wereld gaat verder.