[VIDEO] Mugabe and the white African: docufilm over het anti-blank racisme in Zimbabwe (2009)

Tussen Zuid-Afrika en Zambia ligt Zimbabwe. Het land werd een tijd lang bestuurd door de Engelse machtshebbers in Zuid-Afrika. Zambia en Zimbabwe kregen de naam Rhodesië. Vanaf 1980 wordt het land ‘opnieuw’ bestuurd door zwarten. Robert Mugabe werd minister-president en voerde, naar analogie met verschillende andere Afrikaanse landen, stilaan een éénpartijstelsel in. Zijn mede-bewindvoerders werden één voor één aan de kant geschoven. (lees hier meer over de geschiedenis van dit land) De blanke boeren kwamen vanaf dan in het vizier van Mugabe. Tot wat dit leidde zie je in onderstaande docufilm.

In 2007 spant de blanke Zimbabwaanse boer Mike Campbell een rechtszaak aan tegen president/dictator Robert Mugabe. Net als veel andere blanke boeren moet Campbell,  in het kader van Mugabes landhervormingsprogramma, zijn grond afgeven aan zwarte boeren. Campbell begint een juridische strijd tegen deze beslissing. Niet alleen is de onteigening onrechtmatig, Mugabes motieven zijn onverholen racistisch. In afwachting van het proces neemt overigens de dreiging van buitenaf toe.

Deze docufilm werd in 2009 op de markt gebracht, maar wordt angstvallig genegeerd en gemeden door de traditionele media en televisiezenders. Het past niet in hun verhaaltje van de brave, jarenlang gediscrimineerde zwarten die als ware revolutionairen hun eigen land terug verwierven. Net wat betreft Zuid-Afrika, waar de racistische Plaasmoorden schering en inslag zijn, wordt een mistgordijn opgetrokken rond de ware aard van de zwarte machthebbers in Zimbabwe. Rechts Actueel laat dit niet gebeuren en zet de docufilm integraal op het wereldwijde net. Twee delen, met in totaal  1 uur en 5 minuten onthullende beelden over het anti-blank racisme in Zimbabwe!

(om op volledig scherm te bekijken, klik je op het Dailymotionlogo rechts onderaan)