Piotr de illegale Pool: van arme, sympathieke knul voor de goegemeente, tot crimineel en vrouwenmishandelaar

Kent u Piotr al? Neen? Geen nood, wij kenden hem ook niet echt, tot voor kort. Piotr is een illegale Pool die momenteel – tot zijn eigen frustratie vermoeden we – geniet van de bekende ‘vijf minuten beroemdheid’. Piotr Koscik woonde tot voor kort in een ‘hol’ op de Antwerpse Linkeroever. De Gazet Van Antwerpen bracht rond kerstmis een ontroerend (nu ja) verhaal over de arme man, maar het heldenverhaal loopt stilaan op zijn einde. Piotr moet verplicht het land verlaten na leugens en criminaliteit.

Piotr is in feite het schoolvoorbeeld van een aantal zaken die hier mislopen. Meer dan een onderwerp van discussie, wordt hij nu het onderwerp van een studie. Een studie naar het hoe en waarom een illegaal in ons land kan verdwijnen en een stil en eenzaam leven leiden. Al was dat leven niet zo stil en eenzaam als Gazet Van Antwerpen aanvankelijk vermoedde.

Piotr werd reeds in 2009 én 2010 per vliegtuig naar Polen gerepatrieerd. De man pleegde in ons land een reeks winkeldiefstallen en in 2009 werd hij veroordeeld voor het mishandelen van zijn vrouw. Hij woonde overigens een tijdje in de Gasstraat in Antwerpen-Noord, terwijl hij aan de krant beweerde dat hij al vijf jaar ondergronds zou leven. Voorbije zaterdag kreeg Piotr bezoek in zijn hol van een politieambtenaar die hem opnieuw een bevel van uitwijzing overhandigde. De arme man is er niet goed van.

De vraag is nu: wie is er in de fout gegaan, Piotr, of de nalatige overheid? Los van het feit dat iedereen een tweede kans verdient, kunnen we gerust zeggen dat beiden verkeerd gehandeld hebben. Piotr is een doortrapte leugenaar en een crimineel. De man woonde in Antwerpen en kon dus perfect uit de illegaliteit geraken. Dat hij een aantal keer werd gerepatrieerd, wil zeggen dat hij daar niet erg veel moeite voor deed. Piotr is het schoolvoorbeeld van de ‘profiteur’ die een gratis leven leidde op de kap van een ander.

Anderzijds kan men zich vragen stellen bij het feit dat mensen maandenlang in een hol kunnen wonen, zonder dat daar iemand op uit komt. Het feit dat een krant bij deze man uitkwam in de plaats van, of eerder dan, de politie of de dienst vreemdelingenzaken, doet vermoeden dat er allesbehalve actief wordt gezocht naar illegalen. Maar Piotr is helaas niet alleen. Ons land telt duizenden illegalen en Antwerpen neemt daarvan een groot aantal voor zijn rekening. Verhalen zoals dat van Piotr zijn legio.

Over de naïviteit van de mensen die Piotr voedselpakketten, kleding en zo meer  gingen brengen, zullen we maar zwijgen. Piotr zal nu opnieuw gerepatrieerd worden, maar we durven gokken dat er volgende kerst een vervolgverhaaltje kan geschreven worden over Piotr Koscik…

0 comments

  1. terug sturen grenzen sluiten voor het te laat is ons mooi landje is naar de kloten ,en stuur die polletiekers maar mee