Hongaarse betoging tegen EU – vervolgingen wegens verbranding vlag EU

Op 14 januari 2012 hield de Hongaarse nationalistische partij Jobbik een betogingen aan de gebouwen van de Europese Unie te Budapest. Duizenden Hongaren kwamen samen om te protesteren tegen de Europese dictaten en tegen het “Europese ultimatum”, aldus Jobbik-parlementslid Csanad Szegedi.

Dezelfde Szegedi stelde voor om, als reactie op de ratingverlaging van Hongarije, de EU ook te verminderen door een referendum te houden over lidmaatschap van de EU. Financieel expert Istvan Varga merkte op dat op 9 december de Europese lidstaten het Europese Stabiliteitspact in het leven riepen, zonder dat Hongarije daaraan meedoet. De ratingverlagingen van Hongarije en aanvallen uit Europese politieke hoeken ziet Jobbik dan ook als een dwangmiddel om Hongarije alsnog in dat pact te dwingen. Gabor Vona, voorzitter van Jobbik, stelde zich dan ook de vragen die actueel zijn; “Willen we onze onafhankelijkheid opgeven?” en “Willen we verdere beperkingen?”.

Hij kondigde tevens aan dat Jobbik aanwezig zal zijn bij pro-Europese bijeenkomsten om hun ongenoegen te uiten. Gabor Vona viseerde daarbij vooral Ferenc Gyurcsany, die in 2006 oproerpolitie extreem geweld liet gebruiken tegen gewone burgers die protesteerden tegen corruptie. Voor hem is de Europese Unie niets meer of minder dan een superstaat die de Hongaarse onafhankelijkheid afbreekt, door het steeds verder opleggen van beperkingen en regels, de Hongaarse eigenheid aanvalt, als agent van globalisering en privatisering, en de Hongaarse vrijheid wilt afnemen. Bij dat laatste kan men het voorbeeld nemen van Europees parlementslid Louis Michel die het stemrecht van Hongarije wil afnemen in de Europese Raad van Ministers omdat de huidige regering hem niet aanstaat.

Na de toespraak van Vona kwamen de leiders van Jobbik op het podium en werd een Europese vlag in brand gestoken door de vicevoorzitter van Jobbik en Levente Muranyi, die in 1956 nog meevocht tegen de sovjetdictatuur. Zij werden kort na de betoging op de hoogte gebracht dat er een klacht tegen hen was ingediend voor “vandalisme” voor het verbranden van de Europese vlag.

One comment

Comments are closed.