Franstalige arrogantie en vernielzucht in Ternat

Het land is al enkele weken gezegend met een regering. Nu ja, gezegend… Wie echter dacht dat de communautaire problemen van de baan zijn, vergist zich. BHV is dan wel op de één of andere manier ‘gesplitst’ en de faciliteitengemeenten kregen een ander statuut, maar het blijft rommelen in de rand rond Brussel en in de rest van Vlaams-Brabant. Zo ook bijvoorbeeld in Ternat, dat gelegen is in het arrondissement Halle-Vilvoorde.

Sinds enkele jaren werden aan de invalswegen van Ternat borden geplaatst die ‘toeristen’ en toevallige doortrekkers welkom heten. Het was onder andere de Vlaamse Volksbeweging (VVB) die de gemeente zo ver kreeg om dit te doen. “Wat is daar nu zo speciaal aan?” hoor ik u denken. Wel, het gaat hem niet enkel om de ‘welkom’ op die borden. De volledige boodschap luidt: “Gemeente Ternat, welkom in onze Vlaamse gemeente!”

En u raadt het al, bepaalde inwoners van Ternat, die toevallig geen Nederlands spreken, zijn hier niet mee opgezet. Het gevolg is dan ook dat tot op heden 17 borden werden beschadigd. Telkens overspoot men het gedeelte “in onze Vlaamse gemeente” met zwarte verf. Opnieuw was het de VVB die er op aandrong dat de gemeente de beschadigde borden zou herstellen. De laatste ‘aanslag’ van deze aard vond plaats in december.

In Ternat wonen nogal wat Franstaligen en op de Assesteenweg bijvoorbeeld overtreden bepaalde zelfstandigen bewust de taalwetgeving, door hun koopwaren enkel in het Frans aan te prijzen. Ook de etalages doen eerder denken aan die op de Champs Elysees in Parijs dan aan die van een Vlaamse gemeente. Zoals je op onderstaande foto kan vaststellen, nemen de lokale inwoners stilaan het recht in eigen handen, wanneer het niet lukt om via de VVB en de lokale Vlaamse partijen hier iets aan te laten veranderen.

9 comments

 1. Ik denk niet dat dit zozeer het werk van Franstaligen is, want die zouden ALLE Nederlandse tekst wegspuiten en zeker niet ‘stop nationalisme’ schrijven maar eerder ‘Arrêtez le nationalisme’. Volgens mij zijn deze vernielingen dus eerder door ‘links’ gesitueerde personen aangericht, die bij het zien van het woord ‘Vlaamse’ meteen met hun verwarde, starre Belgicistische denkbeelden vonden dat het gebruik van het woord ‘Vlaamse’ niet mogelijk kan en mag zijn en natuurlijk duidt op het door hen zo gevreesde ‘nationalisme’ (wat zij waarschijnlijk lezen als nazisme, met daarbovenop hoogstwaarschijnlijk ook nog eens De Wever als Führer).
  Dat ze hierbij eventjes vergeten dat Vlaanderen een volwaardige deelstaat binnen hun België is waar nu eenmaal een groot deel van de inwoners en zelfs gemeenten fier zijn deel van te kunnen uitmaken, zich Vlaming voelen omdat ze dat zijn, en hier ook graag voor uitkomen, net zoals pakweg het gros van de Amerikaanse staatsburgers fier zijn op hun stars and stripes aan de muur, lijkt dan ook duidelijk.

 2. Laat ons Vlamingen mea culpa zeggen. Kom op voor uw eigen taal, zeker in Brussel en omstreken en WEIGER Frans te spreken of enkel “comprend pas”. Wees consequent en boycot de winkels die uw taal niet respecteren. GEEN TAAL GEEN CENTEN
  Deze taal kennen zij best.

 3. Frans was vroeger m’n beste vak op school, daar heb ik nu dikke spijt van!

 4. ja het is de vlamingen zelf hun schuld door in het verleden zelf frans te klappen als ze in brussel kwamen.veel west-vlamigen zijn naar brussel getrokken om handel te drijven,en vonden dat alles in het frans moest en gedroegen zich daardoor als arme lompe boerkes.

 5. Wat kunt ge verwachten van zo een onstaat waarin wij als Germanen moeten leven, de enige manier is de Franstalige arrogantie een halt toe te roepen door in eenheid zelf de daad bij het woord te voegen, en niet te hopen dat het ooit wel eens beter zal worden, want zo verliest men de strijd.

  1. Proficiat voor uw woorden, Willy! Maar wie heeft de schuld aan zulke onwaardige toestanden? Niet de Waal of te Brusselaar maar de Vlaamse laffard waar geen ruggemerg meer in steekt! Het is inderdaad niet met wat politiek blabla dat men de Vlaamsnationale strijd ooit zal winnen, maar met die daden waarvan we dagelijks in het frans les krijgen.

 6. Vraag het in Frankrijk: Brusselaars hebben geen levenstijl. Ik schaam mij diep als Franstalige.

 7. ik ben belg vlaamtalig maar spreek er wel 6 iedeeen is dom genoeg als hij het wil leren

 8. en zeggen dat dolf in de tijd slecht was , maar ze zijn goed op weg hier in belgie om alles naar de kloten te maken

Comments are closed.