(VIDEO) Islamisten branden Wetenschappelijk Instituut Egypte plat

Als er al ooit de hoop heeft geleefd dat de ‘Arabische Lente’ iets positiefs in petto had, dan dwingen de feiten ons toch te erkennen dat er vandaag alleen nog een ‘islamitische winter’ overblijft.  In Egypte, waar de islamisten met een verpletterende tweederde meerderheid de verkiezingen hebben gewonnen en de zogenaamde ‘liberale’ partijen verslagen zijn, werd zopas met brandbommen het Wetenschappelijk Instituut in Caïro verwoest.  Het signaal is duidelijk:  in Egypte is geen plaats meer voor verlichting, moderniteit en wetenschap.    

Het wetenschappelijk instituut was gelegen in het centrum van Caïro.  Het bevatte een enorme bibliotheek en teksten van onschatbare waarde, waaronder originele documenten uit de tijd van de expeditie van Napoleon.  De komst van Napoleon betekende de eerste wetenschappelijke inventarisatie van het onschatbare Egyptische erfgoed, en zorgde trouwens voor een echte ‘Egypte-manie’ in Europa.  Het centrum werd dan ook druk bezocht door wetenschappers en studenten.

Het platbranden van het centrum door islamisten met brandbommen heeft dan ook een duidelijk symbolische boodschap: in het nieuwe, door islamisten gedomineerde Egypte is geen plaats meer voor verlichting, rede, wetenschap en Europese invloeden.  Vanaf nu heerst opnieuw de cultus van de zevende eeuwse krijgsheer.  Of, zoals een moslim het ooit uitlegde aan Jan Leyers: ‘alle wetenschap staat al in de Koran’.

De vraag rijst in hoeverre de rest van de Egyptische historische schatten nog veilig is.  Dreigen de piramides, de sfinx en zoveel andere gebouwen hetzelfde lot te ondergaan als de boeddha-beelden in Afghanistan?  Die werden opgeblazen om het land te zuiveren van niet-islamitische invloeden…

Intussen wordt ook steeds maar duidelijker welk vreselijk lot de laatste afstammelingen van de oorspronkelijke Egyptische bewoners, de christelijke Kopten, te wachten staat.  Na bomaanslagen, brandstichtingen en moordpartijen tegen hen en hun kerken maakt deze aanslag nog maar eens duidelijk, dat er volgens de islamisten voor hen gewoon geen plaats meer is in hun eigen land.

Deze aanslag maakt ook duidelijk dat de Europeaan iets kritischer moet beginnen kijken naar TV-beelden, waarbij Egyptische ordediensten hard optreden tegen betogers.  De oppervlakkige emotie van verontwaardiging zou toch stilaan mogen beginnen wijken voor een diepgaander inzicht: als een hard optreden van ordediensten kan verhinderen dat islamisten historische schatten platbranden, en kan verhinderen dat er een islamitische dictatuur komt die op termijn kan beschikken over raketten met atoom- of chemische lading gericht op Europa, dan is iets meer begrip wellicht op zijn plaats…

3 comments

  1. Het was te verwachten en diep triest, helaas zullen we aan deze beelden moeten gaan wennen. Langzaam maar zeker verwordt heel Africa een Islamitische Staat.

    We hebben het artikel geleend voor publicatie op onze Nederlandse site (bedankt)http://burgerjournalisten.wordpress.com/2011/12/28/islamisten-branden-wetenschappelijk-instituut-egypte-plat/

  2. Saladin probeerde in de 12de eeuw al om de pyramides af te breken maar dat ging de moslims toen boven hun petje. Nu lukt het wss wel met behulp van door de Ongelovigen aangeleverde explosieven. Want dat is het ergerlijkste: de wandaden van de moslims kunnen ze alleen plegen met de hulp van het Westen. Moslims kunnen immers al 1400 jaar niks behalve baby’s maken .

Comments are closed.