Anticommunistische betogingen in Polen

De voorbije dagen waren er anticommunistische betogingen en acties in Polen. Deze zijn begonnen op 10 december en sommigen zijn nog maar net gestopt. Zo namen rechtse militanten deel aan het jaarlijkse protest aan het huis van generaal Jaruzelski, die destijds de militaire communistische junta voorzat en verantwoordelijk was voor het instellen van de krijgswet in 1981. Opmerkelijk was dat ook leden van Prawo i Sprawiedliwość (Recht en Rechtvaardigheid), een conservatieve partij met onder andere 11 Europese parlementsleden, prominent aanwezig waren.

13 december werd het hoogtepunt van de demonstraties. Op die dag werd in 1981 de krijgswet ingevoerd, maar ook de verjaardag van wat, meestal ook zéér katholieke, nationalisten noemen “het verraad van Lech Kaczynski” (voormalig president van Polen tussen 2005-2010, lid van Prawo i Sprawiedliwość en gestorven in een vliegtuigcrash in Smolensk) noemen. Op die dag tekende hij immers het Europese verdrag, waardoor hij de Poolse onafhankelijkheid afstond aan Europa. Voor Poolse nationalisten is hij dan ook meer een zak van een president dan een voorbeeld. Zoals hierboven reeds gezegd, waren ook leden van Prawo i Sprawiedliwość prominent aanwezig bij de acties. Zij organiseerden bijvoorbeeld de “Mars voor Onafhankelijkheid en Solidariteit”. Dit is vooral een poging om mensen uit de nationalistische beweging aan te trekken voor hun eigen doelen. Aan hun mars namen zo’n 3.000 mensen deel, vooral bejaarden. Dit in tegenstelling tot de nationalisten die in november nog tussen de 20.000 en 25.000 jongeren op de been brachten.

Tot slot nog een kleine opsomming van (enkel) de nationalistische protesten in Polen. Daar zijn uiteraard niet de conservatieve betogingen, zoals die van Prawo i Sprawiedliwość, niet bijgerekend. De nationalistische protesten werden georganiseerd door de Al-Poolse Jeugd, het Nationaal-Radicale Kamp, autonome groepen nationalisten, de Nationale Poolse Wedergeboorte (enkel aanwezig in het zuiden van Polen) en ook voetbalsupporters.

Warsaw – 1000-1500 deelnemers
Wrocław – 1000 deelnemers
Lublin – 600 deelnemers
Łódź – 400-500 deelnemers
Szczecin – 300 deelnemers
Kraków – 300 deelnemers
Poznań – 150-200 deelnemers
Bydgoszcz – 200 deelnemers

One comment

Comments are closed.