[OPINIE] Interne problemen gaan verder: Rob Verreycken mag niet op lokale lijst

Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen, en in Vlaanderen wordt dus momenteel druk met de poppetjes geschoven.  Maar terwijl andere partijen trachten zich te versterken is men bij het Vlaams Belang vooral bezig met het verder wegzuiveren van de medestanders van wijlen Marie-Rose Morel, zo lijkt het althans toch. Medewerker aan RechtsActueel Rob Verreycken mag daarom niet meer op de lokale lijst in Sint-Niklaas.

Eén van de Vlaams Belang(/Blok)-bastions was vroeger het Waasland:  in het gebied Sint-Niklaas, Beveren, Stekene, Temse en Sint-Gillis-Waas zette de partij enorme scores neer.  In Beveren was Bruno Stevenheydens de motor, in Sint-Niklaas organiseerde Rob Verreycken in 2006 een campagne op basis van zijn Antwerpse ervaring – met 26% en 11 zetels als resultaat.

Maar de peilingen voorspellen zwaar verlies en dus deed Verreycken recent een oproep, die andere afdelingen wel maakten:  kies voor verandering en verjonging.  Op een vergadering in Sint-Niklaas deze week werd daarop door nationaal secretaris Guy D’Haeseleer gemeld dat de nieuwe lijsttrekker een jonge vrouw wordt, maar dat Frans Wymeersch lijstduwer mag zijn, ook al verklaarde hij in de pers dat het VB een ‘incestpartij’ is.  Rob Verreycken zelf en zijn vriendin Ann Spitaels mogen niet meer op de lijst.

Onze RechtsActueel-medewerker Verreycken zegt me dat hij een dubbel gevoel heeft.  “Dat ikzelf en ook mijn vriendin Ann volledig opzij worden geschoven is eigenlijk komisch:   Ik werk mee aan politieke dossiers in zowat heel Vlaanderen, maar in Sint-Niklaas moet ik zwijgen…  Dat zal niet gebeuren natuurlijk, zowel Ann als ik gaan nog een jaar lang als onafhankelijke leden van de VB-fractie volwaardige Vlaamsnationale oppositie voeren.    Maar goed,  je kan het ook positief bekijken:  ik ben in de eerste plaats Vlaamsnationalist, en zonder lokaal mandaat heb ik meer tijd voor de uitbouw van de nieuwe vakbond VSV en onze succesvolle website RechtsActueel.”

Dat hij door de nationale partijtop lokaal weggezuiverd wordt vanwege zijn vriendschap met wijlen Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke is voor sommigen de echte reden.  Verreycken zorgde de voorbije jaren mee voor het succes van Morel’s ‘Vakbondscel’ en verdedigde met Vanhecke en Morel  binnen het VB de stelling dat de partij moest nadenken over een aanpassing van werking en campagnes aan de 21e eeuw.  Daarvoor betaalt hij nu blijkbaar, net als zovele anderen voor hem, de prijs.  Of dit het VB sterker maakt zal moeten blijken in oktober…

11 comments

 1. Vlaams Belang-politica Marie-Rose Morel keert in juni zeker niet terug als Vlaams parlementslid. Ze past voor een plaats op de Antwerpse lijst. En als lijstduwer voor het Europees parlement beschouwt ze zichzelf als absoluut onverkiesbaar.

  “Inderdaad, ik zal in juni niet langer mandataris zijn. Een bewuste keuze. Maar ik blijf wel militant voor de partij”, luidt het. Morel is naar eigen zeggen enkel geïnteresseerd in het Europese of in
  het federale niveau. “Ik walg van de postjespakkerij. Ik heb een mandaat niet nodig. Desnoods ga ik in de Grand Bazar achter de kassa zitten. Mijn glimlach zal even groot zijn.”

  Later werd haar Lijstduwer Senaat en FvH eerste plaats West-Vlaanderen aangeboden maar beiden wouden ze niet..

  Leg mij eens uit hoe je aan de kant gezet wordt als je zelf de kans krijgt en niet wil..

  Terzijde ik ben zelf een enorme fan van Morel/Vanhecke heb er naast gestaan op de ijzerwake enkele jaren geleden, maar ik weet ook dat niet alles zwart wit is, zeker niet in politiek…en van zodra er liefde bij komt kijken is het helemaal om zeep voorbeelden genoeg bij ALLE partijen..

 2. Ik stuurde mijn lidkaart terug nadat Bart Debie werd geliquideerd ! Wat Stalinistische toestand voor een partij die eens “rechts” was ….

 3. De VB is niet meer wat het vroeger was, heel spijtig! Maar zolang er geen andere Vlaamse Nationaliste en rechtse partij is zal ik op de VB blijven stemmen.

 4. Fantastische stunt van de solidaire vakbond.
  De ene vakbonder (Guy D’Haeseleer ) komt de andere vakbonder Rob Verreyken van de lijsten bonjouren.
  Van een dergelijke vakbond moet je gewoon lid worden.
  U belangen zijn verzekert.
  Solidarisme in de praktijk.
  Of is het postjespakken in de praktijk?
  Kinderen in de speeltuin .
  Zolang Belgie de speeltijd betaald.

 5. Ik heb de indruk dat alle oude gedienden die er als het er op aan kwam ook echt stonden ( en niet alleen wanneer er camera’s waren) , er uit moeten van de bureaupolitiekers die vaak pas veel later bij de partij kwamen, (en vooral ver,schijnen op die momenten dat er pers aanwezig is.)
  Sterkte Rob en Ann!
  Ps bedankt Rob, voor de goede leuke tijden, bij de acties toen we nog jong waren en elke kop op een manifestatie nog geteld werd en er ook stond!

 6. Als Vlaams radicaal en rechts nationalist zal ik net zoals de voorbije 23 jaar het vlaams belang blijven steunen ,geen natrapperij van mij.

 7. wij blijven overtuigde vlamingen maar voor det vb top ben ik niet meer te vinden op naar het blok van toen en belford ploeg ik weet niet meer waar de top mee bezig is maar die niet horen wil moet voelen

 8. Zonde, zonde ! Zo maakt men een partij kapot en geeft men stemmen aan NVA

 9. Sterkte Rob en Ann,
  Welkom bij de misnoegde,plaatsjeszoekende,niet overtuigde vlaams nationalisten.
  Zo noemen ze de mensen die de pijnpunten in de partij willen duidelijk stellen!!!!! Vlaamse groeten,
  Peter De Vos

 10. Met wat zijn ze toch bezig inde partij VB? Daar kunnen we nu toch niet meer voor stemmen!
  Ik vond het al zo verschrikkelijk dat Marie-Rose Morel aan de kant werd gezet en nu dit nog!! Waar willen ze naartoe?

  1. groot gelijk ik heb mijn lidkaart ook terug gestuurd na de zaak Marie-Rose Morel .

Comments are closed.