Proces wegens ‘racisme’ tegen Frank Vanhecke uitgesteld met 6 maanden

De rechtbank in Dendermonde heeft vanmorgen beslist om het proces wegens vermeend ‘racisme’ tegen Frank Vanhecke alweer met zes maanden uit te stellen.  Vanhecke wordt vervolgd als verantwoordelijke uitgever van een vermeend ‘racistisch’ pamfletje van het VB in Sint-Niklaas, vele jaren geleden.  De rechtbank wil eerst het oordeel van het Europees Hof in Luxemburg afwachten over de vraag of Vanhecke’s onschendbaarheid wel correct werd opgeheven. 

Vanhecke staat voor de rechter samen met lokaal mandataris Mark VDV, die de basisversie van de gewraakte tekst schreef, en toenmalig lokaal parlementslid Frans Wymeersch.  Frank Vanhecke werd enkel bij de zaak betrokken omdat hij toen als VB-voorzitter verantwoordelijke uitgever was van zowat alle lokale publicaties, ook al was hij daarbij verder niet betrokken.  Zijn dagvaarding is strijdig met de belgische Grondwet, die zegt dat een verantwoordelijke uitgever niet kan vervolgd worden als de auteur bekend is, de zogenoemde ‘getrapte aansprakelijkheid’.  Maar de verleiding voor het Centrum voor Inquisitie en het gerecht om ‘dikke vis’ Vanhecke eens op de korrel te nemen was blijkbaar te groot…

De zaak werd nu alweer 6 maanden uitgesteld omdat de rechtbank eerst het oordeel van het Europees Hof in Luxemburg wil afwachten over de vraag of Vanhecke’s onschendbaarheid wel correct werd opgeheven.  Het Europees parlement hief die onschendbaarheid op, maar deed dat zonder hem een mogelijkheid van verweer te geven, zoals in het reglement van het Europees parlement nochtans expliciet voorzien is.  Vanhecke tekende daartegen dus beroep aan in Luxemburg.  De rechters in Dendermonde vinden dat daar wel iets inzit, en wensen op die uitspraak te wachten.  Wordt dus vervolgd…