Nieuwe Antwerpse provinciebelasting lang niet zo ‘sociaal’ als het wordt voorgesteld!

Jaarlijks betaalt de Vlaming een pak belastingen. De ene al wat meer dan de andere, maar betalen doen we. Zo ook voor de provincie. Maar weinig mensen weten wat de ‘provincie’ juist doet met dat geld, maar nogmaals, betalen doen we. Vorig jaar werd in Antwerpen die belasting verhoogd tot 28 euro per alleenstaande en 36 euro per gezin. Dit jaar wordt deze ‘vaste’ belasting afgeschaft en vervangen door een nieuw systeem.

Sp.a gedeputeerde Rik Röttger uit Boom vond de oude belasting niet sociaal genoeg en bedacht een nieuwe formule. Deze is in feite te vereenvoudigen tot de volgende logica: inwoners van de provincie die geen of een kleine eigendom hebben betalen voortaan geen belastingen meer. Inwoners die een woning hebben met een kadastraal inkomen (KI) hoger dan 800 euro, betalen voortaan een belasting naargelang de grote van dat KI.

Op deze manier wordt de stelling “doe de rijken de crisis betalen” kracht bij gezet. Maar is dat wel zo? En is deze maatregel wel ‘sociaal’? Ergens kan ik goed begrijpen dat men het geld gaat halen waar het zit. Dat klinkt logisch. Maar zitten er niet iets teveel simplismen in deze logica?

Ik geef een voorbeeld. Stel, een ouder echtpaar is op pensioen en zoals vele gepensioneerden krijgt dit echtpaar slechts een karige maandelijkse uitkering. Dan is het maar best voor hen dat zij een huurwoning betrekken of een woning die onder de 800 euro KI valt. Waarom? Omdat zij anders een belasting mogen betalen die hen zuur zal opbreken. Een tweede voorbeeld is een jong gezin dat een huis erft met een KI hoger dan 800 euro en dus bovenop de gewone belasting ook nog eens een provinciebelasting zal voorgeschoteld krijgen dat gemakkelijk kan oplopen tot 150 euro.

Het moet gezegd dat de zogeheten ‘vrijgestelden’ van de provinciebelasting vrijgesteld zullen blijven. Voor deze mensen is er met andere woorden geen probleem. Gelukkig maar. Bijna vanzelfsprekend hebben deze mensen  – in 99% van de gevallen – geen eigendom door de sociale omstandigheden waarin ze leven.

Dan zijn er nog de argumenten van de liberalen die wel steek houden, namelijk dat het onder andere klopt dat iedere inwoner van de provincie ‘geniet’ van de provinciale faciliteiten (doorgaans zonder dat ze het zelf weten) en dus iedere inwoner daar dan ook zijn financiële bijdrage voor dient te betalen.

En wat met de rijken die in dure ‘lofts’ wonen, bijvoorbeeld op het Antwerpse Zuid waar (toevallig waarschijnlijk) onder andere burgemeester Patrick Janssens woont? Zij komen met deze nieuwe regeling niet langer in aanmerking voor de provinciebelasting. Het doet me stiekem een beetje denken aan zelfbediening. Socialisten onder elkaar. Zou het kunnen?

2 comments

  1. Ik woon in sociaal appmt van stad gent heb momenteel inkomen van 750 euro en betaal p md 400 euro huur +35 elect+20 water enzz.. Ik leef niet meer op deze manier! Wanneer zal er daar een regel mee getroffen worden? ‘t Is som goedkoper op de prive, maar ja dan komen ze af met loonfiche. In deze tijd van het jaar…

    Ik ben een alleenstaande vader met een dochter van 9! ‘t Is een schande dat we geen toekomst meer hebben in België. Ze stelen er maar op los, terwijl die nekken van Brussel, die nog geen regering kunnen vormen, 180.000 euro per jaar verdienen. En de mensen die door omstandigheden – ook niet eigen schuld – aan de stempel geraken, met een kind ten laste, moeten rond zien te komen met 11000 per jaar… ik heb er genoeg van!

Comments are closed.