Frank Vanhecke vervoegt EFD-fractie van Nigel Farage

Europees parlementslid Frank Vanhecke, die sinds zijn vertrek uit Vlaams Belang als onafhankelijke zetelt, treedt in het Europees parlement toe tot de EFD-fractie met als voorzitter de bekende Nigel Farage van UKIP.  ‘Ik verdedig verder de belangen van de Vlamingen tegen de bemoeienissen van de spilzieke EU-superstaat‘, zo zegt hij, ‘alleen des te sterker nu vanuit de positie van een volwaardige politieke fractie.‘  Vanhecke gaat zo samen zetelen met o.a. vertegenwoordigers van Lega Nord, Deense Volkspartij en de Ware Finnen.

In het Europees parlement worden over de grenzen van de lidstaten heen politieke fracties gevormd.  De versnippering van verkozenen die rechts-nationaal, eurokritisch en/of eurosceptisch zijn is enorm;  de frustratie daarover leidde zopas tot het opdoeken van de – informele – eurorechtse samenwerking door FN-Europees parlementslid Bruno Gollnisch (zie ons eerder bericht daarover).

‘Rechts’ zit in het Europees parlement verspreid over drie groepen:  de politieke fractie ECR (Europese Conservatieven en Hervormers) met 56 leden rond de Britse Conservatieven, waarvan ook LDD-verkozene Derk-Jan Eppink deel uitmaakt;  de politieke fractie EFD (Europa van Vrijheid en Democratie) met 28 leden rond de Britse UKIP-partij;  en de restgroep van de ‘niet-fractiegebonden leden’, met zo’n 30 leden waarvan 15 ‘rechtsen’, waaronder de verkozenen van Geert Wilders’ PVV en Philip Claeys voor Vlaams Belang.

De EFD-groep ontstond rond het Britse UKIP en haar flamboyante vertegenwoordiger Nigel Farage is er de fractievoorzitter van.  Die liet zich niet alleen opmerken door enkele bedenkingen bij de kwaliteit van Belgische politici (‘Herman Van Rompuy heeft de uitstraling van een natte dweil‘), maar heeft ook vastgesteld dat België eigenlijk een gammele constructie is – net als de EU zelf.  Bovendien is hij berucht voor de scherpe manier waarop hij de eurofiele debatten in het parlement verstoort met een kritische kijk op het euro-gedoe.

Naast de 9 leden van UKIP zijn er ook binnen EFD 9 leden van de Lega Nord, de rechtse nationalistische partij uit Italië waarmee Vanhecke al langer goede contacten heeft.  EFD bestaat verder uit de ‘Ware Finnen’, 2 mensen van het Griekse LAOS, de Deense volkspartij, de SNS-partij uit Slovakije, 2 Litouwers, een Nederlander en een Fransman.

Voor Vanhecke zelf verandert de toetreding tot een fractie niet zoveel.  Fracties hebben enerzijds meer spreektijd in het halfrond dan niet-fractiegebonden leden, maar een fractielid moet die spreektijd natuurlijk ook weer delen met fractiegenoten.  Wel interessant is dat een fractielid iets meer politieke wapens heeft en bv. via zijn fractie hoofdelijke stemmingen kan vragen en amendementen kan indienen –  iets wat een niet-fractiegebonden lid ontzegd wordt.

Voor EFD komt de toetreding neer op een versterking van de eigen positie in het parlement.  Met 28 leden komt EFD nu in de buurt van de extreem-linkse communistische fractie, die 34 leden telt.

De eerste verandering die Vanhecke wil realiseren is er alvast één aan de website van EFD zelf.  Die vermeldt nu naast Vanhecke’s naam ‘Belgium’ en een Belgische vlag.  ‘Dat moet uiteraard snel vervangen worden door een Vlaamse leeuw, net zoals de Lega Nord niet de Italiaanse vlag gebruikt maar wel het symbool van Noord-Italië’.   

Hier is de EFD-website.

One comment

Comments are closed.