In het weekend van 29 en 30 oktober worden iets minder dan 100 militanten verwacht op de jaarlijkse conferentie van de BNP nabij Liverpool, het noordwesten van Engeland. Enkele jaren terug zou dit meer dan het driedubbele zijn geweest. Daarvoor zou het jaarlijkse rood-wit-blauw festival, georganiseerd door de BNP, bijna 5000 sympathisanten aantrekken vanuit het ganse land. Dit als zichtbare uiting van de steun die de partij had opgebouwd doorheen de jaren. Ondertussen is er veel veranderd.

Vandaag de dag is de BNP verdeeld en intern sterk verzwakt, in die mate dat men begint te spreken over een terugval. Het leiderschap van Nick Griffin wordt door sommigen, al begint hun aantal sterk te groeien, steeds meer beschreven als geïsoleerd en inefficiënt. Andrew Brons, parlementslid voor de BNP, is momenteel de voornaamste rivaal van Griffin en verloor in juli met slechts negen stemmen de verkiezing tot voorzitter van Griffin. Tijdens een bijeenkomst van BNP-dissidenten (verenigd in BNPideas) nabij Leicester vorige weekend, waar bijna 200 militanten bijeenkwamen, riep Andrew Brons zijn aanhangers op om in de BNP te blijven en een “schaduworganisatie” op te bouwen. Doel is het uittekenen van constructieve plannen om de structuur van de partij over te nemen wanneer Griffin’s voorzitterschap in elkaar zou storten.

Ondanks deze oproep, die toont dat voor de dissidenten de BNP nog steeds te redden valt, lijkt het meer en meer zo dat de BNP begint af te stevenen op een catastrofe en mogelijk zelfs het volledige verdwijnen van de partij. Na meer dan dertig jaar van politieke strijd werd de partij in 1982 opgericht door John Tydall. Pas in 1993 werd een enkel gemeenteraadslid in Londen verkozen voor de BNP. Na nog eens tien jaar hard werk, tijdens dewelke Griffin Tydall verving als voorzitter, werd nogmaals politieke vooruitgang geboekt in 2002 met de verkiezing van gemeenteraadsleden voor de BNP in Burnley, na rellen met moslims. Na 2002 ging de klim sneller; meer dan 100 gemeenteraadsleden doorheen Engeland tegen 2007, een vertegenwoordiger in het Londense stadsparlement in 2008 en twee parlementsleden, Nick Griffin en Andrew Brons, in het Europese parlement nadat de verkiezingen in 2009 meer dan een miljoen mensen stemden op de BNP.

Vandaag de dag staat de BNP op de rand van het bankroet, disintegratie en volgens sommigen de volledige instorting. Vele leden hebben de partij verlaten om kleine nationalistische splinterpartijen te vervoegen (zoals de English Democrats) of om in z’n geheel te stoppen met politieke activiteiten vanwege een complete desillusionering door de werking van de BNP en de grote interne problemen. Zo werd bekend dat een jaar geleden, na de verkiezing van 2010, de BNP meer dan £500.000 schuldig was aan schuldeisers, ondanks berichten vanuit de BNP dat de partij financieel gezond was. Deze berichten bleken fout te zijn en de schuldeisers wachten nog steeds op hun geld. Lokale kaderleden van de BNP die dit in vraag stelden werden door Griffin afgezet, wat leidde tot grote interne problemen die vandaag de dag voortduren. Griffin wordt momenteel geconfronteerd met een berg van rechtszaken met betrekking tot deze schulden en vorige gevallen van contractbreuk. Ook de Britse staat blijft niet bij de pakken zitten en onderzoekt de rekeningen van de partij in verband met fraude met verkiezingsuitgaven.

De grootste reden voor het afbrokkelen van de BNP is het financiële wanbeheer van Griffin en zijn houding die door vele mensen als zeer arrogant wordt beschouwd. Ook bepaalde mensen die in de eerste plaats zichzelf bedienen, worden verantwoordelijk geacht. Deze zijn vooral actief in de vleugel van de partij die zich bezighoudt met het binnenrijven van geld. Sommige van deze mensen hebben de partij reeds verlaten, maar Griffin zelf wordt nog steeds omringd door adviseurs zonder enige ervaring op politiek militant vlak of zonder enige bekwaamheid op het vlak van organisatie. Zelfs militanten die Griffin reeds vanaf het begin steunden, hebben nu de partij verlaten door zijn beleid als voorzitter.

Nick Griffin beloofde een tijd geleden zijn voorzittersambt af te staan tegen 2013, maar zei recent tegen de BBC in een vraaggesprek: “Ik heb de leiding in handen en de meerderheid van de partij is daar blij mee.” Bij de, reeds hierboven vermelde, vorige voorzittersverkiezingen, waarbij de resultaten door velen werden betwist, veranderde Griffin de regels. Nu is hij opnieuw verkozen voor vier jaar, na een overwinning met slechts negen stemmen verschil.

Als deze splitsing in de BNP blijft duren, zou het wel eens kunnen dat dit een fataal probleem voor de BNP zou worden.

Deze tekst werd voor RechtsActueel geschreven door Kevin Scott (kaderlid van de BNP in het noordoosten van Engeland, voormalig BNP-kandidaat en voorzitter van de Civil Liberty UK Group)

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Eén reactie op “EXCLUSIEF: Grote interne problemen bij de BNP”

  1. exclusief is met een c

    React zegt: daar zit iets in!

Trending

%d