RechtsActueel ging kijken bij Occupy Antwerp

Op 22 oktober vond er op de Groenplaats de bijeenkomst “Occupy Antwerp” plaats. In tegenstelling tot KVHV-Antwerpen zijn wij geen fans van het kapitalisme of de vrije markt (evenmin zijn we fans van een socialistische staat trouwens), dus wij gingen eens kijken. Met een drietal mensen begaven we ons die zaterdag naar de Groenplaats…. en dachten aangekomen te zijn bij het startpunt van de anti-NSV!betoging.

We waren al wantrouwig toen we op de Facebookpagina van “Occupy Antwerp” verwijzigingen vonden naar de Oost-Vlaamse webstek van Indymedia.org. Die webstek is immers, zoals bekend, vooral bezet door extreem-linkse krakers en anarchisten die niet terugdeinzen voor geweld. Het volk dat aanwezig was, was er dan ook naar.

Bij aankomst zagen we de rode vlaggen al van ver. Een groot spandoek hing achter het standbeeld van Rubens, wiens sokkel werd volgeplakt met slogans die even idealistisch als hol klonken. Zo werd onder andere het vredesgebed van Ghandi opgehangen, wat ons nogal vreemd lijkt aangezien het hier gaat over een financieel-economisch systeem dat op instorten staat. Moraliteit is fijn en al, maar zal ons hier geen stap verder helpen. Honger leidde ons vervolgens richting de tent van Geneeskunde voor het Volk, een organisatie die (eerlijk is eerlijk) respect verdient voor hun werking ondanks het extreem-linkse karakter. Onderweg naar het tentje van de PVDA passeerden we een gepensioneerde hippie, een regenboogvlag en wat mensen die de elementaire regels van basishygiëne niet machtig bleken te zijn.

Eerlijk is eerlijk, het volk dat de PVDA mee had gebracht was veel minder karikaturaal dan de rest van de pleinbezetters. Tijdens het drinken van hun soep (tomatensoep met goulash-vlees gokken we) viel ons oog echter op een spandoek die we al een paar keer in ons politiek actieve leven hadden gezien. Het was de LSP/ALS die ook aanwezig was met de mensen die we reeds jarenlang tegenkomen. Hadden hun protagonisten zich even omgedraaid, zij hadden waarschijnlijk opgekeken. Tevens kwamen we een lid van de Vlaams-Socialistische Beweging tegen die zich blijkbaar ook zat te verbazen over de dresscode (en lichaamsgeur?) van sommige van de aanwezigen. We waren het eens dat de crisis inherent is aan het kapitalisme en de vrije markt, maar dat dit soort mensen niet verder geraken dan een karikaturale “antifastische” strijd en aldus nooit een bedreiging voor het systeem zouden zijn. Tijdens het doorgaan hielpen we ons nog even aan een stuk (redelijk oudbakken) brood, ons vriendelijk aangeboden door enkele overtuigde veganistische anarchisten.

Conclusie? Een bijeenkomst van extreem-links, met enkele verdwaalde mensen die niet wisten waar ze eigenlijk beland waren (wij waanden onszelf immers eerder in de anti-NSV!betoging dan in een Occupy-bijeenkomst), die niet verder geraakten dan de traditionele onzin. “Jobs, geen racisme!” is een leuke slogan voor links, het zal echter niets oplossen aan de systeemcrisis. “Don’t mind the calories, eat the rich” moet een festijn zijn voor kannibalistisch links, maar is ook niet echt een oplossing. Kortom: veel extreem-links gedoe, geen oplossingen voor de crisis en de specifieke cannabisgeur zal ook niet direct zorgen voor een heldere analyse.

Nationalisten, waar blijven jullie? Van links zal het niet komen, het is aan ons.

3 comments

 1. Niet linkse sympathiesant van OccupyAntwerp hier,

  Jullie zijn meeer dan welkom om met goede argumenten, doordachte ideeën en de correcte, vriendelijke houding aanwezig te zijn. Ik persoonlijk, zou alle standpunten graag horen en door middel van conversatie, tot een beslissing komen waar we ons allen in kunnen vinden.

  Kom, en geef mij en de rest van de Groenplaats jullie visie.

  Tot morgen?
  Grtz, Godfried

 2. Zo lang jullie een VB kloon zijn zal het zeker niet lukken.
  En indien jullie mijn reactie weer niet plaatsen zal dit alleen maar mijn idee en die van anderen bevestigen.
  Rechts actueel is op deze manier eerder reactionair actueel.
  Alle retoriek ten spijt.

 3. ‘Nationalisten, waar blijven jullie? Van links zal het niet komen, het is aan ons.’
  OK, Laat ons dus terug ‘Nationalisten tegen Globalisering (NtG)’ activeren voor duidelijke en geriche axies met échte antwoorden.

Comments are closed.