Borghezio (Lega Nord maar ‘geschorst’) prijst Khadaffi

Mario Borghezio, het flamboyante Europese parlementslid van de Lega Nord, heeft weer een stevige knuppel in het hoenderhok gegooid.  Met de klassieke mediabronnen moet je opletten, maar volgens diverse bronnen zou hij de geëxecuteerde Libische leider eren als een ‘groot leider’ en ‘een waar revolutionair’, die niet mag verward worden ‘met de nieuwe machthebbers die aan de macht gebracht zijn door de bajonetten van de NAVO en de oliemultinationals’.  

Vooral de wijze waarop Khadaffi aan zijn einde kwam kan op Borghezio’s bewondering rekenen.  ‘ De dood van Khadaffi, waarbij hij vechtend stierf omringd door zijn getrouwen, is glorierijk’, zo zou hij verklaard hebben.

Met de uitspraken lijkt Borghezio niet alleen zijn eigen partij, maar vooral ook de Europese fractie waartoe hij behoort in het Europees parlement – de EFD-fractie rond Nigel Farage van het Britse UKIP – te willen uitdagen.  In juli eiste de EFD dat Borghezio  door de Lega Nord zou uitgesloten worden, nadat hij verklaard had dat de Noorse massamoordenaar Breivik ‘goede ideeën’ had.  De Lega Nord weigerde, maar legde Borghezio een symbolische straf op: een tijdelijke ‘schorsing’.

Met deze uitspraken gaat Borghezio nog een stapje verder, want zeker in Groot-Brittanië ligt Khadaffi gevoelig.  Niet alleen zorgde Khadaffi voor de zware wapens waarmee het Ierse IRA decennia lang oorlog kon voeren tegen Groot-Brittannië, bovendien liet hij in 1988 een PanAm-vliegtuig opblazen boven Lockerbie waarbij naast honderden passagiers en bemanningsleden ook  11 mensen op de grond vermoord werden. 

Hoe hard UKIP en Farage het binnen EFD echter willen spelen valt nog af te wachten.  Een politieke fractie in het Europees parlement moet 25 leden tellen uit een vierde van de lidstaten, en de EFD-groep van Farage voldoet daaraan met amper 27 leden slechts erg nipt.  Als de Lega Nord er met 9 leden zou uittrekken, of Borghezio eruit stapt met enkele kompanen, dan stort de groep in elkaar.