Yann Fouéré overleden

Op 101-jarige leeftijd is de Bretoense activist en publicist Yann Fouéré overleden. Gisteren kreeg ik van de Bretoense partij ADSAV een e-post met daarin dit nieuws. Hij wordt door hen omschreven als een groot patriot en geroemd voor zijn engagement voor zijn vaderland Bretagne. Tevens door zijn opbouwende werkwijze en zijn solide bijdragen, daarbij de krachten binnen de Bretoense beweging te bundelen zowel gematigde als de radicalen.

Hij was dus jarenlang actief voor een onafhankelijk Bretagne binnen een federaal Europa. Met een lange carrière, met de oprichting van een organisatie voor Bretoens onderwijs in 1934, in de bezetting oprichter van het dagblad La Bretagne, eind jaren vijftig medeoprichter van de Mouvement pour l’organisation de la Bretagne (MOB). Daarbij was hij een zeer actieve journalist.

Velen geschriften zijn er van zijn hand gekomen, waaronder ´En Prison pour le F.LB.´ (1997) over zijn gevangenisstraf van vier maanden n.a.v. Bomaanslagen. Of la patrie interdite (1987) over het einde van de oorlog tot en met zijn definitief vertrek naar Ierland. Het bekendste werk is met zekerheid zijn L´Europe aux cent drapeaux (1968), waarin hij zijn ideeën voor het Europa der Volkeren uiteenzet, een werk dat vele Europese activisten heeft doen inspireren.

Voor meer informatie, Fondation Yann Fouéré, http://www.fondationyannfouere.org/
Of lees Yann Fouéré en het Europa der Volkeren, van Roeland Raes in de Revolte nr. 153