Vier Roma-moordenaars slechts licht gestraft, rechter ‘vertrouwt’ hen

De TV-camera’s waren deze week terecht gericht op het Assisenhof van Tongeren, waar de schoft Ronald Janssen terecht levenslang kreeg voor zijn misdaden.   Wat helaas minder aandacht kreeg, was dat kort tevoren in Antwerpen het Belgische gerecht alweer zijn onkunde bewees door vier Roma-moordenaars niet levenslang op te bergen.  De oorzaak is duidelijk: de ultrasofte voorzitter Erwin Francis besloot het proces zowaar met de grap dat hij ‘vertrouwen’ heeft dat de schoften ‘het nooit meer zullen doen’.

Dumitru Ciurar (41), Stelian Ciurar (36), Andrei Dragoi (23) en Hegedus- Petru Rostas (21) zijn Roma-zigeuners uit Roemenië.  Dankzij onze multiculturele verdraagzaamheid en tolerantie, en gebruik makend van het vrij verkeer van personen in de EU, kwamen ze zonder enige grenscontrole naar Antwerpen om er te roven en te stelen.  Hun slachtoffers: weerloze Vlaamse bejaarden.  Clara De Soete (86), Robert Van Looveren (66), Franciscus Van Genechten (81), Christiana Van den Eynde (73) en Anna Tutelaars (95) waren hun slachtoffers.  Sommigen werden voor het leven verminkt, Christiana Van den Eynden (73) werd afgemaakt, haar gezicht was door een groot aantal slagen en stampen kompleet onherkenbaar geworden.

De volksjury deed zijn taak en verklaarde de schoften schuldig over de hele lijn.  Maar daarna werd er beraadslaagd over de strafmaat, en daarbij liep het fout, want daarbij zijn tegenwoordig ook de Belgische beroepsrechters betrokken.  Het gevolg: lachwekkende celstraffen tussen 30 en amper 12 jaar cel.  Trek daar de voorhechtenis af en de klassieke Belgische laksheid die vrijlating na een derde van de straf toelaat, en binnen amper enkele jaren wandelen deze schoften alweer vrolijk rond – op zoek naar nieuwe slachtoffers.

De nabestaanden van het dodelijke slachtoffer reageerden terecht woedend.  Maar beroepsrechter Erwin Francis maakte op het einde van het proces perfect duidelijk waar de sympathie van Belgische rechters ligt: volledig in lijn met het cliché in alle stripverhalen, waarbij de rechter zegt ‘en nu nooit meer doen hé manneke’, drukte hij bij het einde van het proces zijn ‘vertrouwen’ uit dat de genadeloze killers ‘het nooit meer zouden doen’, en blaatte hij verder ‘dat het nu aan hen was om dat vertrouwen niet te beschamen’.  Ongelooflijk.

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/journaal/2.18302/2.18304/1.1134463

3 comments

  1. In Polen en Roemenië weten ze beter, daar zetten ze het Roma-uitschot buiten, wij nemen die dan liefdevol op.

  2. Triestig ! Wat zou de uitspraak geweest zijn als een van die oude dames een familielid waren ?

  3. Allla , we zijn weer vertrokken , weeral een oordeel van een wereldvreemde rechter . Om zware buikkrampen , verhoogde bloeddruk en andere stress verschijnselen te krijgen . Een sukkelaar welke uit een afvalcontainer aan een warenhuis een verlopen etenswaar ontvreemde werd zwaar gestraft voor deze lichte inbreuk .

Comments are closed.