Na een eenzijdige permanente wapenstilstand van de ETA zou vandaag de kans bestaan dat de linksnationalistische organisatie de gewapende strijd opgeeft en de politieke weg zou verkiezen. Vandaag vindt een conferentie over het Baskische nationalisme plaats waar personen als Gerry Adams, Koffi Annan, en andere personen destijds betrokken bij de Noord-Ierse onderhandelingen, aan zullen deelnemen.

De conferentie gaat door in San Sebastian en wordt gezien als een mogelijke aanzet om de ETA zichzelf te laten ontbinden. Wel zal de Spaanse staat dan moeten stoppen met de meedogenloze repressie van Baskisch-nationalistische partijen en verkiezingsmanipulatie in Baskenland. Het staat dan ook niet vast dat de ETA zich hier zal ontbinden, al doet de aanwezigheid van belangrijke ex-IRA-kopstukken wel vermoeden dat deze hiervoor zullen pleiten.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d