Japan wou geen excuses voor atoombommen

Door het verder analyseren van de gelekte diplomatieke berichten, gelekt door Wikileaks, door journalisten is er nog een interessant gegeven opgedoken. In september 2009 stuurde de Japanse onderminister voor buitenlandse zaken aan de Amerikaanse ambassade dat een Amerikaans excuus voor de atoomaanvallen niet nodig was, integendeel.

Bij het begin van Obama’s presidentschap probeerde hij wat teveel om de vriend van alle staten te worden. Zo boog hij bijvoorbeeld diep voor het Japanse keizerlijke paar toen hij daar op bezoek kwam, met de nodige heibel daarover in de VSA zelf. Tijdens enkele bezoeken in 2009, zo bezocht hij in november 2009 Japan, liet Obama polsen wat de Japanse reactie zou zijn op Amerikaanse excuses voor Hiroshima en Nagasaki.

De Japanse reactie was duidelijk: “Niet doen, wegens onnodig en contraproductief”. Japan had schrik dat tegenstanders van de Amerikaans-Japanse alliantie dit zouden aangrijpen, net zoals anti-nucleaire activisten. Bovenal zagen zij het nut er ook niet van in. Amerika had immers de oorlog gewonnen, excuses daarvoor leek de Japanse regering dan ook zeer vreemd.

Of hoe bepaalde westerlingen het nodig te vinden om zich te gaan excuseren bij diegenen die excuses niet nodig achten…