Dat waren de woorden van de Zoetermeerse wethouder van Welzijn Frank Speel tijdens een bewonersavond die ik heb bijgewoond. Deze avond stond in het teken van de moskee die er in de Zoetermeerse wijk Seghwaert moet komen. Bij de uitnodiging voor deze avond krijg je nog het idee, dat er met de bewoners zou worden nagedacht of de moskee daar wel terecht zou mogen komen en men inspraak zou hebben. Echter daar bleek in de praktijk niets van, alles was al in kannen en kruiken, het Gemeentebestuur van Zoetermeers wil een moskee op die bewuste plek.

Een opmerkelijke avond, waar er normaal toch niet altijd evenveel interesse is in de maatschappij of de politieke besluitvorming, zat nu een door de gemeente geregelde zaal met 300 zitplaatsen tot de nok toe vol. Het was alsof de hele buurt er zat. Buiten stonden een aantal politieagenten te waken en ook de Mobiele Eenheid was met een busje en zes personen present. Men verwachte gezien het thema grote onrust, vertelde een ME´er mij achteraf. De zaal werd toen deze vol was afgesloten en dus niet eens iedereen heeft de avond kunnen meemaken.

Maar komst van de moskee was dus al in kannen en kruiken, men heeft een stuk grond verkocht aan een islamitische stichting en men zal de vervolgstappen geen strobreedte in de weg leggen. Wat dus betekend dat als de stichting de benodigde gelden bij elkaar krijgt om de grond voor een bepaalde datum te betalen, men het traject kan doorlopen en er uiteindelijk een moskee komt. Terecht haalde een mevrouw in de zaal aan, dat er over alles in de wijk kon worden gesproken en er wel naar de mensen wordt geluisterd, maar dat alles hierbij vast staat.

Zo is het mij ook overgekomen. De gemeente heeft het aantal moslims geteld en men heeft daarmee vastgesteld dat er dus een tweede moskee in de stad moet komen. De plek is geografisch gekozen, dus puur omdat er aan de andere kant van de stad ook een moskee zit en men dus een zo groot mogelijke ruimte wil beslaan. Het bestuur is niet geïnteresseerd in wie er in de wijk wonen en of deze mensen het wel willen. Ze worden betrokken bij de de plannen en de bouw, maar kunnen nergens iets aan veranderen.

Tegen de achtergrond van een dergelijk bestuur, kun je enigszins de sfeer op deze avond begrijpen. Boze vragen, geïrriteerde mensen en veel emoties. De vragen van de mensen werden vaak afgesloten met luid applaus en de wethouder kreeg de hoon over zich heen van de aanwezigen. Opviel is dat alle omwonenden in de zaal tegen deze moskee zijn, er is dan ook vanuit de zaal geen positief geluid gekomen over deze plannen. Maar de wethouder was duidelijke enkel gekomen om zijn product te verkopen en meer niet.

Zelf ben ik erg benieuwd hoe dit nu verder gaat en ik zal het zeker op de voet blijven volgen. Het is duidelijk dat het meerderheid van de Zoetermeerse gemeenteraad voor dit plan is, daar zal het plan dus niet getorpedeerd gaan worden. Dus men zal bezwaarschriften moeten gaan indienen en wellicht een juridische maas ergens kunnen opsporen. Er werden in de zaal een situaties in Hillegom en het Westland geschetst, waar al tot dergelijke stappen was overgegaan en met succes. (Overigens is die in het Westland door het bestuur tegengehouden, zoals ik al eerder schreef)

Viel verder op aan de avond, dat het exclusief werd bijgewoond door autochtone middenklassers en dat deze toch ook blijkbaar niet alles pikken van hun politici. Want iedereen liet zich zeker gelden en er is een actiecomité, die verdere acties tegen de moskee gaat leiden. Ook waren er zeer veel diverse vragen die de wethouder zeker in verlegenheid brachten, over tekort aan parkeerplekken, de achtergrond van de bewuste stichting, de gebrekkige communicatie naar de omwonenden en de verkeersveiligheid.

Maar de moskee zal er dus gewoon komen als het aan het gemeentebestuur ligt, de verantwoordelijk wethouder Frank Speel kan i.i.g. geen populisme worden verweten.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

3 reacties op “Dit is een prima plek voor een moskee”

  1. Varkensvleessmuller

    IK EET VARKENSVLEES EN DAAR BEN IK FIER OP want onder andere zo omschrijf ik mijn ethnisch-culturele-religieuze identiteit.

Trending

%d bloggers liken dit: