Morvai (Jobbik) spreekt voor NSV, links eist censuur

Dinsdag 11 oktober verwelkomt de Gentse NSV! het Europees Parlementslid Krisztina Morvai van de Hongaarse nationalistische partij Jobbik om 20u00 in Auditorium II aan de Hoveniersberg, faculteit Economie van de Universiteit Gent.  Inmiddels eisen de ‘Actief Linkse Studenten’ censuur van de Rector om de avond te laten verbieden. In het verleden was de ALS meermaals verantwoordelijk voor het blokkeren van toegelaten debatten aan de Universiteit Gent.
Redenen die ALS hiervoor geeft zijn het vermeende ‘fascistische en homofobe’ karakter van Morvai.  De NSV! heeft vandaag wat informatie verspreid om dit verhaal wat te duiden.  In de eerste plaats is Morvai een bekende voormalige mensenrechtenadvocate, zo klinkt het, met toespitsing op vrouwen- en kinderrechten in binnen- en buitenland. Daarnaast werkte ze jarenlang als expert bij de Verenigde Naties, en ruim een jaar als advocaat van de European Human Rights Committee. Ook heeft Morvai verschillende academische graden behaald in Engeland en heeft ze reeds verscheidene colleges als gastprofessor gegeven aan universiteiten in de Verenigde Staten.

‘Wij betreuren het feit dat onze linkse collega’s een compleet fout en sterk ongenuanceerd beeld schetsen van onze spreekster’, aldus NSV-praeses Vincent Schoenaers. ‘Zo staat kritiek op de schending van de mensenrechten van Palestijnse kinderen en burgers door de Israëlische autoriteiten niet gelijk aan antisemitisme. Een conservatieve levenshouding staat eveneens niet per definitie gelijk aan homofobie.’